UŽIVO Mali potpisao ugovore za dva zajma

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 08:27

UŽIVO Mali potpisao ugovore za dva zajma

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovore sa Francuskom agencijom za razvoj.

Ugovori su potpisani sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom van Gelder. Prenos izjava za medije možete da pratite na B92.net.

Kako je ranije rečeno, u pitanju su ugovori za dva zajma: Programski zajam za javne politike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, a pre samog potpisivanja, sa regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri sastala se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Vrednost zajmova 235 miliona evra

Premijerka je ocenila da je sastanak bio dobar i produktivan.

"Govorili smo o projektima u Srbiji, o sveobuhvatnom sporazumu o saradnji na kojem se trenutno radi, te očekujem i nove ugovore. Danas je važno da su ovo prvi finansijski sporazumi koje Francuska agencija za razvoj potpisuje sa Srbijom", kazala je Brnabićeva.

Vrednost danas potpisanih zajmova je, dodala je, 234,6 miliona evra.

"Sa francuskim partnerima imamo tri projekta koja potvrđuju dobre odnose i saradnju Francuske i Srbije - koncesija za aerodrom 'Nikola Tesla', deponija u Vinči i, naravno, beogradski metro", podsetila je premijerka.

Navela je i da je robna razmena Srbije sa Francuskom prešla 1,1 milijardu evra godišnje.

Regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda van Gelder istakla je da 82 miliona zajma potiče od Svetske banke. Regionalna direktorka za Evroaziju Francuske agencije za razvoj Sesil Kupri dodala je da je njihova namera da pomognu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i podrže projekte zelene agende.

Železnički saobraćaj "najzeleniji"

"Veliki fokus je na železničkom saobraćaju jer je najviše u skladu sa zaštitom životne sredine, zbog čega ovoliko i insistiramo na njima u Srbiji. To je deo ne samo srpske energetske tranzicije, nego i zelene agende EU", poručila je premijerka Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potpisani ugovori za zajmove za klimatske promene i modernizaciju železnice u Srbiji

Izvor: Beta Video, 10.Maj.2021

BEOGRAD - Ugovore o programskom zajmu za klimatske promene i zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji potpisali su ministar finansija Siniša Mali, ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, regionalni direktor Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder i direktorka AFD-a...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.