USVOJEN NOVI ZAKON O E-TRGOVINI: Srbija počinje da posluje po najnaprednijim svetskim modelima, evo šta to znači

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USVOJEN NOVI ZAKON O E-TRGOVINI: Srbija počinje da posluje po najnaprednijim svetskim modelima, evo šta to znači

Današnjim usvajanjem novog Zakona o trgovini kao i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini Srbija postaje zemlja u kojoj se elektronska trgovina odvija u skladu sa najnaprednijim modelima koji su trenutno dostupni u svetu.

Uvedeni su novi poslovni modeli kao što su elektronska prodavnica, elektronska platforma i dropsšiping (dropshipping ).

Ove izmene će omogućiti našoj privredi da lakše plasira svoje proizvode ne samo u Srbiji, nego i na globalnom tržištu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbija postaje deo grupe zemalja koje prepoznaju digitalnu ekomoniju kao jedn od glavnih pokretača razvoja celokupne privrede.

Novi zakoni prepoznaju značaj elektronske trgovine, koja je sada definisana kao poseban oblik trgovine. Otklonjene su nepreciznosti i nedoumice u vezi sa prodavnicama i platformama koje prodaju globalno i ne poznaju geografske granice.

Kako bi se povećala pravna sigurnost i odgovorilo na izazove koje sa sobom donosi elektronska trgovina, prvi put će biti omogućena primena instituta prikrivene kupovine (mystery shopper ), koja će značajno poboljšati bezbednost potrošača prilikom internet kupovine.  Rešeno je jedno od ključnih pitanja - mogućnost isticanja cena u stranoj valuti kad je reč o prodaji usmerenoj ka globalnom tržištu, čime je prevaziđen problem sa kojim  se do sada ograničavao plasman robe iz Srbije na globalnom tržištu.

Ubuduće će biti omogućeno da kompletna dokumentacija o elektronskoj trgovini bude u digitalnom obliku, što je u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Izmene Zakona o trgovini, kao i izmene i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, nastavak su reforme domaćeg zakonodavstva sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta, na čemu će Vlada Srbije nastaviti da insistira.  Imamo pozitivne rekacije na poreske podsticaje za podršku ekonomije znanja i inovativnog preduzetništva, zbog čega je Srbija danas prepoznata u svetu kao destinacija koja pruža najpovoljnije uslove za razvoj inovativnih delatnosti.

Rad na reformi elektronske trgovine rezultat je uspešne saradnje Vlade Srbije  sa vodećim kompanijama digitalne ekonomije koje godinama posluju u Srbiji. NJihova podrška, znanje i iskustvo bili su od velikog značaja u radu na ovim zakonima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vlada: E-trgovina u skladu sa najnaprednijim modelima u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2019

Današnjim usvajanjem novog Zakona o trgovini kao i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, Srbija postaje zemlja u kojoj se elektronska trgovina odvija u skladu sa najnaprednijim modelima koji su trenutno dostupni u svetu, saopštila je Vlada Srbije...Uvedeni su novi poslovni modeli kao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.