USAID uspešno okončao Agrobiznis projekat u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USAID uspešno okončao "Agrobiznis projekat" u Srbiji

BEOGRAD -

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je uspešno okončala "Agrobiznis projekat" u Srbiji, zahvaljujući kome je otvoreno 7.122 novih radnih mesta u poljoprivredi i izvezeno prehrambene robe u vrednosti od oko 190 miliona dolara.

Na svečanosti povodom završetka tog projekta, američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik istakla je da je taj projekat USAID-a, pokrenutog pre pet godina, bio od koristi našim proizvođačima da prodaju i izvezu svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proizvode na svetsko tržište.

Ona je navela da je USAID sarađivao sa 205 srpskih prehrambenih kompanija kako bi unapredile ambalažu svojih proizvoda, marketinški nastup i da bi se uspešno pojavili na 46 različitih sajmova, uključujući i one u Parizu, Berlinu, Amsterdamu, Njujorku i Kuala Lumpuru.

Projekat je takođe pomogao formiranju pet nacionalnih udruženja kao što su udruženja prerađivača mesa i mleka i udruženja koja okupljaju proizvođače organske hrane i prerađivače, rekla je Vorlik i naglasila da će to pomoći da proizvodnja hrane bude jeftinija, kvalitetnija i efikasnija.

Zahvaljujući ovom USAID projektu, u SAD su počele da stižu prve isporuke srpskog kajmaka, istakla je Vorlik i najavila da će američka vlada ostati posvećena podršci razvoja agrobiznisa u Srbiji.

Ona je navela pozitivan primer mlekare "Lazar" u Blacu koja, zahvaljujući modernim tehnologijama iz SAD, pretvara otpad sa farme u električnu energiju i ukazala na značaj regionalnog sajma hrane "Kulinarija" koji okuplja najbolje proizvođače iz Srbije i okruženja i promoviše srpske proizvode kao što su na primer sjenički sir, ajvar iz Leskovca i čvarke iz Vojvodine.

Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović istakao je značaj tog projekta, čiji rezultati će biti još vidljiviji u budućnosti, posebno zbog obezbeđenja pristupa srpske hrane različitim svetskim tržištima i zbog uvođenja standarda za bezbednosti i kvalitet hrane.

Uz pomoć "Agrobiznis projekta", 600 žena širom Srbije je prošlo poslovne obuke, a njih 11 je dobilo pomoć u iznosu od 135.000 dolara u vidu bespovratnih sredstava za započinjanje sopstvenih agrobiznisa.

Takođe, 180 studenta poljoprivrednih fakulteta pohađalo je specijalne obuke u sferi poslovanja i izrade biznis planova, a 28 studenta sa najboljim biznis planovima dobilo je bespovratna sredstva u iznosu od 180.000 dolara za započinjanje agrobiznisa.

"Agrobiznis projekat" je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovine, pomogao uspostavljanje sistema javnih skladišta za poljoprivredne proizvode, implementaciju propisa u oblasti bezbednosti hrane i igrao je primarnu ulogu u sprovođenju nacionanog programa obuke o bezbednoj primeni pesticida i zaštiti životne sredine kroz koji je obučeno 4. 000 poljoprivrednika širom Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

USAID: U Srbiji otvoreno 7.122 radnih mesta u poljoprivredi

Izvor: Blic, 11.Jul.2012

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je uspešno okončala “Agrobiznis projekt” u Srbiji, zahvaljujući kome je otvoreno 7.122 radnih mesta u poljoprivredi i izvezeno prehrambene robe u vrednosti od oko 190 miliona dolara. ..Na svečanosti povodom završetka tog projekta, američka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.