UPS: Zašto je PUPS privilegovan?

Izvor: B92, 20.Mar.2014, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPS: Zašto je PUPS privilegovan?

Beograd -- Upravni odbor PIO Fonda usvojio je Pravilnik kojim se omogućava dalja zloupotreba više desetina hiljada kvadrata u vlasništvu Fonda, saopštio je UPS.

U saopštenju se ističe da su predstavnici Unije poslodavaca Srbije u Upravnom odboru PIO fonda glasali protiv usvajanja Pravilnika na osnovu koge će poslovni prostor Fonda i dalje biti besplatno dat penzionerskim udruženjima, koja zatim taj prostor izdaju u zakup drugim firmama i građanima i na taj način stiču prihode.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ovim Pravilnikom data je mogućnost da i dalje jedna politička partija (PUPS) koristi imovinu svih penzionera u Srbiji, potpuno besplatno, za svoje stranačke prostorije, što je protivno Zakonu o finansiranju političkih stranaka", ukazala je Unija poslodavaca.

Dodaje se da je Pravilnikom određeno i da Upravni odbor PIO fonda može da otuđuje imovinu Fonda u koju je, kako je navedeno, u prethodnih šezdeset godina uloženo gotovo deset milijardi evra od penzionih doprinosa, iako je to protivno Zakonu o PIO i Statutu Fonda PIO.

Članovi Upravnog odbora PIO fonda su predstavnici Saveza penzionera Srbije, čiji je predsednik Jovan Krkobabić, ministar rada, zatim Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Ministarstva rada i Unije poslodavaca Srbije.

Na probleme u raspolaganju imovinom PIO fonda upozorila je i Državna revizorska institucija u izveštaju o reviziji završnog računa Fonda za 2012. godinu.

Po podacima Unije poslodavaca, Fond izdaje besplatno u zakup 15.611 kvadrata poslovnog prostora, od čega razna udruženja penzionera i klubovi penzionera koriste 12.534 kvadrata. U podzakup PUPS-u izdato je, kako tvrdi Unija, oko 3.000 kvadrata poslovnog prostora PIO fonda.

Izračunato je da PIO fond, zbog toga što besplatno daje u zakup svoj prostor, godišnje gubi najmanje oko milion evra.

Unija poslodavaca je navela da je, kako bi zaštitila imovinu PIO fonda, pokrenula spor pred Upravnim sudom i obratila se antikorupcijskom timu u Vladi Srbije, a planira je i obraćanje medjunarodnim institucijama - Evropskoj komisiji i Medjunarodnoj organizaciji rada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Unija poslodavaca: Zloupotreba imovine PIO fonda

Izvor: Blic, 20.Mar.2014

Unija poslodavaca Srbije danas je saopštila da je Upravni odbor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Srbije usvojio Pravilnik kojim se omogućava dalja zloupotreba više desetina hiljada kvadrata u vlasništvu Fonda. Unija poslodavaca: PIO fond zloupotrebljava desetine hiljada kvadrta prostora..U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.