Izvor: Blic, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UO EPS-a usvojio predlog za poskupljenje struje od 4,6 odsto

Upravni odbor (UO) Elektroprivrede Srbije (EPS) prihvatio je predlog Agencije za energetiku da električna energije u Srbiji od 1. septembra u proseku poskupi za 4,6 odsto, potvrđeno je danas u EPS-u.

UO će predlog uputiti Vladi Srbije, koja bi o njemu trebalo da se izjasni, nakon što mišljenja dostave Ministartva rudarstva i energetike, finansija i trgovine i usluga.

Prema tom predlogu, cena struje bi za domaćinstva trebalo da bude povećana za 1,9 odsto, dok će povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za privredu biti iznad pet odsto, rekao je agenciji Beta direktor EPS-a za odnose s javnošću Momčilo Cebalović.

Prva sednica vlade posle letnje pauze najavljena je za 23. avgust.

EPS je prvobitno predložio povećanje cene električne energije u proseku za 6,9 odsto, ali je Agencija za energetiku posle provere opravdanosti troškova preporučila prosečno povećanje od 4,6 odsto.

Novi tarifni sistem za obračun struje i nova cena električne energije trebalo bi da važi od 1. septembra, što će omogućiti da u račcunu za struju budu prikazani pojedinačni troškovi u svim fazama proizvodnje i distribucije.

Primena novog tarifnog sistema za obračun električne energije trebalo je da počne 1. aprila, ali je dva puta odlagana na zahtev EPS-a.

Prosečna cena kilovatsata struje u Srbiji trenutno košta 3,87 dinara, na koju treba dodati PDV od 18 odsto, a cena električne energije poslednji put je menjana 15. maja ove godine, kada je struja poskupela u proseku za 15 odsto. Tarifni sistem građanima neće doneti mnogo novina, osim što će na računu biti posebno navedena cena za svaku pojedinačnu usluga proizvodnje, prenosa i distribucije, a biće uvedene i dve nove stavke - snaga i naknada za merno mesto.

Novi tarifni sistem zadržava tri zone potrošnje - zelenu do 350 kilovatčasova, plavu od 350 do 1.600 kilovatsati i crvenu za potrošnju veću od 1.600 kilovatčasova, kazao je Maćić i dodao da će odnos između niže i više tarife u okviru zona ostati isti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.