UIO poziva građane da prijave negealnu prodaju akciznih proizvoda

Izvor: Capital.ba, 09.Apr.2023, 14:01

UIO poziva građane da prijave negealnu prodaju akciznih proizvoda

SARAJEVO – Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH pozvala je građane da prijave nelegalnu prodaju akciznih proizvoda, jer su prihodi od akciza značajni u ukupno prikupljenim prihodima od indirektnih poreza koji se uglavnom koriste za punjenje entitetskih i budžeta Brčko distrikta. FOTO: Agencije Načelnik Odjeljenja UIO za komunikacije i međunarodnu saradnju Ratko Kovačević najavio je početak jednomjesečne kampanje “Stop švercu 2023” u okviru koje očekuju da im građani budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << saradnici na otkrivanju nelegalne prodaje akciznih proizvoda, a cilj je i podizanje svijesti građana i dodatna edukacija o akcizama. “Građani su ti kojima najčešće bude ponuđeno da kupe proizvode na crno, poput cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO. Roba bez markica jesu proizvodi nepoznatog porijekla, sastava, a time su opasni za konuzumiranje“, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci. On je pojasnio da su akcize posebni porezi, koji se uz PDV od 17 odsto, plaćaju na određene vrste proizvoda, odnosno na naftu i naftne derivate, duvan i duvanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića, pivo, vino, bezalkoholna pića i kafu. Kovačević je istakao da su prethodne dvije kampanje dale dobre rezultate, jer je zahvaljujući pozivima građana oduzeta značajna količina robe. “Vrijednost oduzetog duvana i cigareta u prethodne tri godine je više od 10 miliona KM. Smanjenje crnog tržišta duvana u BiH vidljivo je i kroz rast broja izdatih akciznih markica za obilježavanje cigareta. Prošle godine UIO je izdala 33 odsto više akciznih markica za obilježavanje cigareta u odnosu na godinu ranije“, rekao je Kovačević. Kada je riječ o prihodima od akciza, prošle godine prikupljeno je 1,6 milijardi KM, a većina sredstava je upućena na entitete i Brčko distrikt te se najvećim dijelom koriste za plate u školstvu, zdravstvu, policiji, ali i za socijalna davanja i penzije. Građani nelegalnu prodaju akciznih proizvoda mogu prijaviti posredstvom otvorene linije 080 02 06 07 ili viber broja 065 355 155, a svi pozivi su besplatni i anonimni. Kampanja “Stop švercu 2023” trajaće od sutra do 10. maja 2023. godine.    Srna Чланак UIO poziva građane da prijave negealnu prodaju akciznih proizvoda се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Građani saradnici na otkrivanju nelegalne prodaje akciznih proizvoda

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Apr.2023

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pozvala je građane da prijave nelegalnu prodaju akciznih proizvoda, jer su prihodi od akciza značajni u ukupno prikupljenim prihodima od indirektnih poreza koji se uglavnom koriste za punjenje entitetskih i budžeta Brčko distrikta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.