Izvor: B92, 19.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBPOK kontroliše rad Progresa

Beograd -- Direktor Akcijskog fonda Srbije Aleksandar Gračanac izjavio je da poslovodstva nekih društvenih preduzeća nesavesnim poslovanjem namerno obaraju cenu tih firmu, jer nameravaju da ih kupe. "Jedini način da se zaštiti imovina države i akcionara jeste brza privatizacija. Ako se odugovlači sa postupkom promene vlasničkih odnosa, kapital tih preduzeća se svakim danom smanjuje", rekao je Gračanac agenciji Beta. On je kazao da je Akcijski fond voljan da što pre na Beogradsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << berzu iznese akcije beogradskog Progresa, ali da to neće moći da učini sve dok Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala "ne okonča svoj posao u tom preduzeću". Taj postupak ide, međutim, presporo i stiče se utisak da se namerno odugovlači kako bi sadašnji menadžmenet što duže bio bez vlasničke kontrole, kazao je on.

Gračanac je rekao da je neizvesno i kad će početi trgovina akcijama "C marketa" jer generalni direktor tog trgovinskog preduzeća Slobodan Radulović odbija da potpiše berzanski prospekt, bez kojeg nije moguć berzanski promet akcija. "Za sada ne postoji propis koji direktora prisiljava da potpiše berzanski prospekt. Taj propust će biti ispravljen novim zakonom o preduzećima, koji predviđa da menadžment ubuduće neće moći da odlučuje o tome kako će akcionari raspolagati svojim akcijama". Gračanac dalje kaže da bi taj zakon trebalo da bude usvojen do kraja ove godine. U preduzećima koja tek treba da budu privatizaovana, država može da zastiti svoju imovinu samo uz pomoć zaposlenih koji treba da podstiču rukovodstvo da što pre počne taj proces, rekao je Gračanac. Akcijski fond raspolaže samo sa delovima imovine u preduzećima koja su privatizovana po ranijem zakonu. Te akcije Fond može da ponudi na Beogradskoj berzi bez ičije saglasnosti, ali je interes države da se ta ponuda usaglasi sa interesima akcionara jer se prodajom većeg paketa akcija postiže bolja cena, objasnio je Gračanac.

On je preporučio akcionarima da se udružuju i svoja prava štite tako što će procenjivati kad je najbolje da prodaju akcije i uticati na odluke menadžmenta o načinu dokapitalizacije preduzeća. U portfelju Akcijskog fonda su akcije 1.500 preduzeća u kojima je država vlasnik od 10 do 40 odsto imovine, a ukupna nominalna vrednost tih akcija je oko 800 miliona evra. Do sada je Fond prodao pakete akcija u 152 preduzeća od ponuđenih 250 i ostvario prihode od oko 188 miliona evra. Do kraja ove godine, kako je planirano, Akcijski fond će prodajom akcija 90 preduzeća zaraditi 10 do 15 miliona evra. Sve akcije fonda trebalo bi da se prodaju do kraja 2008. godine, čime bi društvena imovina prestala da postoji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.