Izvor: B92, 10.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U utorak o dogovoru sa Rusijom oko duga

Moskva -- Ministar finansija Srbije Božidar Đelić najavio je u ponedeljak da će do utorka u podne biti poznati rezultati pregovora sa Vladom Rusije o međusobnim dugovima. U izjavi za Radio B92, ministar Đelić, koji predvodi srpsku delegaciju na pregovorima u Moskvi, kaže da je ruska strana napravila određene ustupke, ali da konačni rezultat još nije izvestan: "Pregovori su trajali nekih 9 sati, dosta su tvrdi, ali sam ja posle ovog optimista. Mislim da, uz dodatne ustupke koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je napravila ruska strana, postoji osnov da dođemo do dogovora. U utorak nastavljamo pregovore u Gaspromu ujutru, a posle toga u Ministarstvu finansija, tako da ćemo u podne znati da li smo došli do dogovora posle 6 meseci intenzivnih pregovora". Državni dug Rusije prema Srbiji iznosi blizu 500 miliona dolara, dok Naftna industrija Srbije duguje kompaniji "Gasprom" oko 250 miliona dolara.

Na pitanje kakva je strategija pregovaračkog tima Srbije u Moskvi, Đelić je odgovorio da je važno napraviti ravnotežu između dva oprečna interesa: "Strategija je da mi štoviše vrednujemo potraživanja ruske strane, a da što manje vrednujemo ono što oni potražuju od nas. Čik, pogodite - sa druge strane je obrnuta taktika i pokušavamo da nađemo jednu formu ravnoteže. Dug koji Rusija ima prema nama, zbog toga što je suveren, mora biti reprogramiran na 23 godine uz dosta nisku kamatu, a sa druge strane komercijalni dug ima NIS koji je drugačiji i na kraće rate se vraća. Pokušavamo da usaglasimo ta dva potraživanja i da ubrzamo otplaćivanje ruskog duga prema nama i dug NIS-a prema Gaspromu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.