U trećem kvartalu imaćemo rast BDP-a od sedam odsto Vučić izneo fantastične podatke nakon sastanka sa MMF-om

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2021, 12:11

"U trećem kvartalu imaćemo rast BDP-a od sedam odsto" Vučić izneo fantastične podatke nakon sastanka sa MMF-om

Povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 odsto, uticali su na povećanje privatne potrošnje, što se, takođe, odrazilo na privredni rast u ovom periodu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasio da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana, saopštila je danas Služba >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Navodi se da su sagovornici konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP od 7,6 odsto, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru.

Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa šest odsto na sedam procenata, zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima a ovakav rast BDP omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

- Povoljni ekonomski trendovi u julu i avgustu ukazuju na to da ćemo tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP od oko sedam odsto, što je iznad naših očekivanja - istakao je Vučić.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Dodao je da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

- Pozitivan doprinos očekujemo od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija - zaključio je Vučić.

Predstavnici Misije MMF pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope a istovremeno su izrazili zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i posledica krize izazvane pandemijom korona virusom, navodi se u saopštenju.

Razgovaralo se i o osnovnim postavkama budžeta Srbije za 2022. godinu, dok će razgovori o budžetu u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje.

Jedna od tema sastanka bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Srbije a čiji je cilj da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.