U prvoj polovini ove godine usporen ekonomski rast BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Nov.2019, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prvoj polovini ove godine usporen ekonomski rast BiH

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH upoznato je danas s Informacijom o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – juni 2019. godine u kojoj se procjenjuje da je Bosna i Hercegovina ostvarila ekonomski rast od 2,3 posto.

Usporavanje ekonomskog rasta u odnosu na prethodnu godinu u velikoj mjeri posljedica je slabljenja ekonomskih kretanja u međunarodnom ekonomskom okruženju, prvenstveno u zemljama Evropske unije.

Nastavljen je rast zaposlenih, i u junu ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prosječan broj zaposlenih iznosio je 815,7 hiljada, što je porast za 2,3 posto u odnosu na isti period prošle godine. Za prvih sedam mjeseci ove godine prikupljeno je 9,1 milijardu javnih prihoda, što je za 4,7 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd Sarajevo, sa Izvještajem o obavljenim pregovorima. Sporazumom se definira koordiniranje aktivnosti na realizaciji Projekta izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, kao i plan aktivnosti u vezi sa izgradnjom međudržavnog mosta preko rijeke Save, na lokaciji Sremska Rača – Rača, zajedničke tačke autoceste/brze ceste na granici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Dvije države, u skladu sa ovim sporazumom, saglasne su da dogovaraju plan aktivnosti u vezi sa izgradnjom novog zajedničkog graničnog prijelaza na lokaciji Sremska Rača – Rača i izgradnjom/rekonstrukcijom graničnog prijelaza na lokaciji Kotroman – Vardište.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.