U prva tri meseca 600 miliona evra stranih investicija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prva tri meseca 600 miliona evra stranih investicija

BEOGRAD - Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) u prva tri meseca ove godine u Srbiju se slilo oko šest stotina miliona evra stranih investicija.

Prema preliminarnim podacima u januaru neto priliv SDI iznosio je oko 90 miliona dolara, u februaru oko 560 miliona dolara, od čega na NIS 'otpada' oko 509 miliona dolara. Pre nego što je počela ekonomska kriza, procene su bile da bi Srbija u 2009. godini mogla da privuče investicije ukupne vrednosti od oko tri milijarde evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali dosadašnji tempo ukazuje da će priliv investicija biti daleko ispod tog nivoa.

Bilo je najavljivano i da će mnoge zemlje preseliti svoju proizvodnju u Srbiju, ali do toga nije došlo jer je u međuvremenu i srpsko tržište postalo nelikvidno kao i tržišta zemalja u okruženju.

Podaci PKS govore i da su do sada najveći investitori u Srbiji bili norveški "Telenor" sa investicijom od 1, 6 milijardi evra, slede "Gaspromnjeft" sa investicijom u sektor energetike od 947 miliona evra, "Filip Moris" - 611 miliona evra, "Mobilkom Austrija" - 570 miliona evra.

Među zemljama koje su najviše uložile u Srbiju su tako Austrija, Nemačka, Italija, Norveška, Slovenija, a realizovanim i planiranim investicijama toj grupi se pridružila i Rusija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.