U petak počinje izgradnja najvećeg posleratnog objekta u BiH

Izvor: B92, 29.Okt.2019, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak počinje izgradnja najvećeg posleratnog objekta u BiH

Tuzla -- Prošlog meseca "Elektroprivreda BiH" je potpisala ugovor o izvođenju pripremnih radova na izgradnji bloka sedam Termoelektrane Tuzla.

Kako je najavljeno, ovog petka bi izvođači i zvanično trebalo da krenu sa radovima na terenu.

Od tog dana počinju da teku rokovi za realizaciju najvećeg postratnog projekta u Bosni i Hercegovini. Trenutno se radi na rasčišćavanju terena, a do kraja nedelje, kada bi radovi trebali zvanično i da počnu, biće završena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igeodeska merenja na terenu.

Blok sedam, zajedno sa pratećim objektima, zauzimaće površinu od 273 hektara i u narednih pet godina biće najveći ekonomski pokretač, ne samo za Tuzlanski kanton nego i celu državu, jer će veliki deo poslova na izgradnji biti poveren domaćim firmama, prenosi portal Biznis Info.

"Ovaj deo pripremnih radova i ovaj ugovor koji je vredan gotovo 19 miliona KM obavljaju u potpunosti domaće kompanije. Jedan dio IPC ugovora koji smo potpisali sa kineskim partnerom je kroz zajednički dogovor redukovan u iznosu od 63 miliona evra i taj kompletan iznos će biti ponuđen domaćoj privredi i domaćoj radnoj snazi da ga iznese i to su poslovi sa kojima naša operativa ima dovoljno iskustva i ne sumnjamo da će to dobro uraditi, a i pored toga sa kineskim partnerima imamo dogovor da onaj deo posla za koji su domaće firme referentne, obučene i imaju iskustva da rade, a to je nekih 20 odsto ukupne vrednosti ugovora isto tako bude prepušten domaćoj privredi", naglasio je Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u Elektroprivredi BiH, prenosi RTV Slon.

Ukupna vrednost projekta iznosi milijardu i osam stotina miliona KM, a čak polovina od ovog iznosa mogla bi ostati u našoj zemlji. Na kineskoj strani bi ostala proizvodnja visokosofisticirane opreme koja će se proizvoditi u evropskih fabrikama i biti dopremana na gradilište.

"Treća stvar koja je bitna za blok sedam je da smo mi dobili zapadnu opremu sa jeftinim kineskim kreditom. Znači kotao, turbina, generator, automatika sve je to Dženeral Elektrik i oni isporučuju, a ostatak je iz Kine i BiH. Takav je ugovor, 50 odsto je strano, 50 odsto domaće. Uz jeftini kredit dobili smo zapadnu opremu i na taj način se i dokazala opravdanost projekta, jer na kraju dođete na to da li je isplativ i može li sam da se isplati", rekao je Jusuf Merić.

Blok sedam se projektuje u skladu sa savremenim tehnologijama koje osiguravaju da emisija svih štetnih gasova bude ispod dozvoljenih graničnih vrednosti i zahteva legislative EU i BiH.

Studija izvodljivosti je pokazala da je optimalna snaga novog bloka za tuzlansku termoelektranu 450 MW i da sa tom snagom uz upotrebu lignitnog uglja iz rudnika Kreka i mešavinu uglja iz Banovića i Đurševika može biti održiv, kao i da može da vrati kredit bez porasta cene električne energije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U petak počinje gradnja najvećeg postratnog projekta u BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Okt.2019

Prošlog mjeseca "Elektroprivreda" je potpisala ugovor o izvođenju pripremnih radova na gradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a ovog petka izvođači bi i zvanično trebalo da krenu s radovima na terenu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.