U petak jedno pričaju, danas drugo rade

Izvor: B92, 29.Feb.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak jedno pričaju, danas drugo rade

Peking -- Kineska centralna banka spustila je zvanični srednji kurs juana na četvoronedeljni minimum, pokazuju podaci, izveštava agencija AFP.

Kako se dodaje, do obaranja vrednosti kineske valute dolazi uprkos izjavama guvernera DŽua Sjačuana da nema osnova za dalju deprecijaciju.

Banka Kine je (PBoC) utvrdila kurs na 6,5452 juana za jedan dolar, što je 0,17 odsto niže nego u petak, prema podacima Kineskog sistema za trgovinu valutama. Ovo je najniži kurs kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << valute od 3. februara, pokazuju raniji podaci.

Slabljenje juana škodi tržišnom sentimentu, budući da je Šangajski kompozitni indeks jutros pao čak 4,44 procenta.

Guverner DŽu Sjačuan je rekao u petak, na marginama samita ministara finansija Grupe 20 u Šangaju, da će juan, koji je takođe poznat kao renminbi (RMB), biti stabilan.

"Nema osnova za stalnu deprecijaciju renminbija sa aspekta (ekonomskih) fundamenata", rekao je on.

Vlasti dozvoljavaju jačanje ili slabljenje juana do dva odsto u oba smera u toku dnevnog kretanja kursa, kako bi sprečile volatilnost i zadržale kontrolu nad valutom.

Međutim, neočekivana devalvacija juana u avgustu, kojom je uobičajeno stabilna valuta oborena gotovo za pet odsto u sedam dana, nakon čega je usledio još jedan pad u januaru, podstakli su sumnje da Peking vodi valutni rat kako bi svoj izvoz učinio jeftnijim, navodi AFP.

Šef centralne banke DŽu je u petak negirao te otptužbe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kurs juana na četvoronedeljnom minimumu

Izvor: Blic, 29.Feb.2016

Kineska centralna banka spustila je danas zvanični srednji kurs juana na četvoronedeljni minimum, pokazuju podaci, izveštava agencija AFP i dodaje da do obaranja vrednosti kineske valute dolazi uprkos izjavama guvernera Džua Sjačuana da nema osnova za dalju deprecijaciju...Banka Kine je (PBoC) utvrdila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.