U komšiluku počeo rad prve virtuelne elektrane

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 21:08

U komšiluku počeo rad prve virtuelne elektrane

U Hrvatskoj je počela da radi prva virtuelna elektrana.

Naime, tehnološka kompanija Koer objavila je da je sa Hrvatskim operatorom prenosnog sistema (HOPS) potpisala ugovor i aktivirala elektranu.

Gradi se solarna elektrana veličine 4.600 fudbalskih terena - gde će se nalaziti?

Kako prenosi Energetski portal, Koer je sam razvio potrebnu hardversku i softversku infrastrukturu. Za razliku od klasične elektrane koja se nalazi na jednom mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutar elektroenergetskog sistema na koji je priključena, virtuelna elektrana kroz svoju tehnološku platformu objedinjuje proizvođače, potrošače i skladišta električne energije koji se mogu nalaziti bilo gde unutar hrvatskog elektroenergetskog sistema.

Ovakva elektrana tako svima koji su uključeni daje mogućnost ostvarivanja višestruke dobrobiti. Krajnjim korisnicima, koji stavljaju na raspolaganje deo svog kapaciteta proizvodnje ili potrošnje električne energije, omogućuje da postanu aktivni učesnici tržišta električne energije, a kroz to ostvaruju dodatne prihode.

Srbija dobija još jednu solarnu elektranu? Evo gde će se nalaziti

U isto vreme, Hrvatskom operatoru prenosnog sistema (HOPS) pruža pomoćne usluge sa ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja proizvodnje i potrošnje energije u elektroenergetskom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.