U junu deflacija?

Izvor: S media, 10.Jul.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U junu deflacija?

Očekivana inflacija u junu će iznositi oko minus 0,1 odsto, kao posledica sezonskog pada cene poljoprivrednih proizvoda.

Bazna inflacija će iznosti oko 0,6 odsto, a bruto domaći proizvod će nastaviti da pada u drugom tromesečju, na oko 4,5 do pet odsto, izjavio je guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić.

On je na konferenciji za novinare rekao da će planirana inflacija u narednom periodu ostati u granicama ciljanog raspona do osam odsto, uz marginu od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << minus dva ili plus dva u odnosu na tu vrednost.

Guverner je ponovio da je pad industrijske proizvodnje zaustavljen na oko 19 odsto, prema statističkim podacima.

U maju je zabeležen prvi put posle pet godina suficit tekućeg platnog bilansa, kazao je Jelašić i naveo da je suficit dostigao 65,3 miliona evra, kao rezultat visokih doznaka iz inostranstva i prepolovljnog deficita spoljne trgovine.

On je podsetio da je kurs dinara stabilozavan u rasponu od 94 do 95 dinara i to bez intervcencija NBS, još od 26. februara.

Kada je reč o fiskalnim kretanjima, Jelašić je rekao da su prihodi bužeta i dalje ispod očekivanja, dok su rashodi veći od planiranih.

On je naveo da je konsolidovani fiskalni deficit u maju dostigao 17 milijardi dinara i u potpunosti je finansiran zaduživanjem države na domaćem tržištu.

Guverner je rekao da je deficit budžeta Srbije u junu iznosio dodatnih 11,1 milijardu dinaru u odnosu na očekivani od 55 do 60 milijardi do kraja godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.