U julu obnova Gazele

Izvor: Politika, 20.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U julu obnova "Gazele"

Poslovi na deonici od Batajnice do Dobanovaca zavise od pregovora sa EIB-om i EBRD-om

Radovi na kompletnoj obnovi mosta "Gazela" u Beogradu, najverovatnije će početi u julu, a biće završeni u roku od dve godine. Za sada niko pouzdano ne može da kaže kako će biti rešene velike saobraćajne gužve koje će izazvati radovi na najopterećenijem mostu u ovom delu Evrope.

Kao moguće rešenje pominje se izmeštanje tranzitnog saobraćaja na staru obilaznicu oko Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali kako je juče na konferenciji za novinare izjavio Slavoljub Tubić, pomoćnik generalnog direktora JP "Putevi Srbije", to će biti olakšanje od tek deset odsto od ukupnog saobraćaja. Za sada je izvesno da se "Gazela" neće kompletno zatvarati.

Vrednost radova na kompletnoj obnovi mosta procenjena je na 32 miliona evra, a u finansiranju ovog posla grad Beograd učestvuje sa četvrtinom sredstava, odnosno sa 7,5 miliona evra. Evropske banke učestvovaće u ovom projektu sa dva miliona evra koji su namenjeni za troškove nadzora.

Kako ističu u JP "Putevi Srbije", idealno bi bilo kada bi se završila obilaznica oko Beograda, ali je stanje na mostu takvo da je dalje odlaganje radova skoro nemoguće.

Za obilaznicu oko Beograda, koji je jedan od najvećih investicionih projekata u Srbiji, za mesec dana počeće razgovori sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. Ove dve finansijske institucije učestvovaće sa po 50 odsto u izgradnji dela obilaznice koja povezuje Batajnicu i Dobanovce, vrednu 110 miliona evra. Izrada projekta je pri kraju, a pretkvalifikacioni postupak biće okončan na proleće. Radovi na ovoj trasi obilaznice počinju u septembru. Vrednost cele obilaznice oko Beograda procenjuje se na oko 400 miliona evra.

Očekuje se da će krajem februara biti raspisan pretkvalifikacioni tender za angažovanje kompanije kojoj će biti povereni poslovi na obnovi autoputa kroz Beograd – od Dobanovaca do Bubanj-potoka, kao i na kružnom putu oko glavnog grada.

Međunarodne finansijske institucije treba ponovo da odobre projekat popravke sto mostova u Srbiji, koji je odobren maja prošle godine. Ovog puta potrebno je i da se o kreditu izjasni Skupština Srbije.

D. Knežević

[objavljeno: 20.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.