U državnom vlasništvu 90 odsto Galenike

Izvor: Večernje novosti, 21.Jul.2017, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U državnom vlasništvu 90 odsto "Galenike"

Država konvertovala dugove velike farmaceutske kompanije, do septembra se očekuje i novi tender; Državnim poveriocima preporučeno da ne izdaju naloge za blokadu računa i da ne naplaćuju potraživanja VLASNIČKI udeo države u "Galenici" posle konverzije dugova te kompanije povećaće se na više od 90 odsto akcija, potvrdilo je Ministarstvo privrede. Posle neuspelog pokušaja strateškog partnerstva, država će novim tenderom na prodaju ponuditi većinski paket akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << "Galenike", a postizanje konačnog dogovora očekuje se najkasnije do 30. septembra tekuće godine.Pokušaj strateškog partnerstva uz prodaju 25 odsto državnih akcija "Galenike" u februaru je okončan neuspešno, usled nemogućnosti izabranog ponuđača da se s bankama poveriocima dogovori o izmirenju duga. Kao podrušku izradi uspešnog novog modela privatizacije, Vlada Srbije preporučila je državnim poveriocima da ne izdaju naloge za blokadu računa, odnosno da ne naplaćuju potraživanja do postizanja konačnog dogovora.- Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, "Srbijagasa" i Uprave za javni dug. Posle toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi više od 90 odsto ukupnog kapitala "Galenike" - objašnjavaju, za "Novosti", u Ministarstvu privrede.U postupku pripreme transakcije, Vlada je 11. jula donela zaključak da se privatizacija ove kompanije sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodilo pretvaranje "Galenike" u kapital. Ukoliko privatizacija bude uspešna, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.Objava javnog poziva za prodaju planirana je u septembru, posle isteka svih rokova za sprovođenje konverzije i registracije nove strukture kapitala. Do tada se očekuje i konačno definisanje uslova privatizacije, kojim bi se kupac obavezao na održavanje kontinuiteta proizvodnje, realizaciju investicionog programa i održavanje optimalnog nivoa zaposlenosti. RADNICI DELE SUDBINU FABRIKESudbinu "Galenike", koja je u prethodnoj godini zabeležila blagi plus u poslovanju, podeliće i oko 1.400 zaposlenih radnika. Inače, o stanju "Galenike" svedoči i brojka od 120 miliona evra nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veleprodajama, čak 110 miliona evra koje kompanija duguje državnim preduzećima i više od 70 miliona evra dugovanja bankama.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

U državnom vlasništvu 90 odsto “Galenike”

Izvor: Capital.ba, 22.Jul.2017, 08:01

BEOGRAD, Država konvertovala dugove velike farmaceutske kompanije, do septembra se očekuje i novi tender; Državnim poveriocima preporučeno da ne izdaju naloge za blokadu računa i da ne naplaćuju potraživanja VLASNIČKI udio države u “Galenici” poslije konverzije dugova te kompanije povećaće...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.