U drugom planu: Šta je sa evrom?

Izvor: B92, 03.Jun.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U drugom planu: Šta je sa evrom?

Prethodnih nedelja evro je u odnosu na američki dolar ojačao skoro dva odsto, tako da trenutni kurs na platformama Admiral Marketsa iznosi oko 1,30.

Mnogim investitorima na tržištima nije jasno što se tačno događa, jer u poslednjih nekoliko sedmica objavljeno mnogo loših vesti vezanih za ekonomiju evrozone, ocenjuje za Capital Josip Kokanović analitičar kompanije za online trgovinu Admiral Markets.

Maloprodaja u Nemačkoj je neočekivano pala u odnosu na prethodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesec, nezaposlenost u Francuskoj i Italiji raste, a visoki zvaničnici Evropske centralne banke najavljuju da bi ECB narednih meseci dodatno mogao da spusti kamatne stope što znači da smatraju da situacija u evrozoni nije dobra.

S druge strane, američka Centralna banka najavljuje da bi uskoro mogla da počne da privodi kraju programe kupovanja obveznica pomoću kojih je poslednjih godina podsticala rast američke ekonomije. Prestanak programa podsticanja biće znak da je američka ekonomija dovoljno ojačala što će vratiti veru u američki dolar, pa bi on trebalo da jača.

Dakle, jačanje evra u odnosu na dolar je trenutno nelogično pa bi uskoro moglo docći do pada. Prošle sedmice su uz evro i britanska funta i japanski jen ojačali u odnosu na američki dolar, a australijski i novozelandski dolar su nastavili pad.

Japanski jen je očigledno previše pao, tako da investitori na tržištu sada očekuju drugačiji trend. Čak su i neki zvaničnici centralnih banaka drugih zemalja izrazili zabrinutost oko kursa jena, što je razumljivo jer su sada svi japanski proizvodi osetno jeftniji nego prošle godine što će verovatno dovesti do toga da se sve više proizvoda uvozi iz Japana što nije u interesu drugih zemalja. Svaka centralna banka želi da podstiče ekonomiju svoje zemlje pa su se već pojavile najave drugih centralnih banaka da se dalje slabljenje jena neće dopustiti.

Ove sedmice se očekuje mnoštvo aktivnosti na valutnom tržištu jer izlazi dosta važnih vesti kao što su podaci o nezaposlenosti u Americi, Evropi i Kanadi, aukcija španskih obveznica kao i sastanak čelnika ECB-a, britanske Centralne banke i australijske centralne banke.

Najvažniji događaj će biti konferencija za novinare nakon sastanka ECB-a u četvrtak na kojoj će guverner Mario Dragi govoriti o planovima ECB-a narednih meseci. Ako najavi dodatno snižavanje kamatne stope, evro bi mogao da oslabi u odnosu na sve valute.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.