U četvrtak sastanak o ceni pšenice

Izvor: RTS, 12.Jul.2016, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U četvrtak sastanak o ceni pšenice

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković najavila je da će u četvrtak biti održan sastanak sa proizvođačima pšenice, odnosno predstavnicima udruženja, mlinarske industrije i otkupljivačima u cilju nalaženja rešenje i kako bi se razmotrili njihovi argumenti da cena pšenice treba da bude veća.
"Ministar trgovine i ja spremni smo da razgovaramo sa njima u četvrtak. Naši  poljoprivrednici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znaju da je tržište to koje utiče na cene i da tu nemamo mnogo uiticaja, ali smo spremni da čujemo njihovu  argumentaciju zbog čega misle da bi cena mogla biti veća", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković novinarima u Beogradu.

Ministarka poljopricrede je rekla da svake godine cene variraju i da treba imati u vidu da većina naših poljoprivrednika pšenicu ne prodaje u ovom momentu.
"Oni skladište pšenicu i iskreno se nadam da u narednom periodu možemo očekivati neku bolju, odnosno povoljniju cenu po njih", rekla je ministarka.
Ona je navela da predstavnici Ministarstva poljoprivrede žele da pre nego što dođe do toga da se bere rod, odnosno proda pšenica, pomognu poljoprivredniicma da  dobiju što je moguće bolje, veće i kvalitetnije prinose.
"Uvek ističemo da oni koji žele da se bave poljoprivrednom moraju da slušaju reč struke i nauke. Cilj je da poljoprivrednici dobiju veće, bolje i prinose koji im garantujju profit i isplativost proizvodnje, a takođe je jako bitno i pitanje kvaliteta roda", rekla je Bogosavljević Bošković.
Ministarka je podsetila je u toku izrada pravilnika koji će, između ostalog obezbediti plaćanje pšenice, brašna i drugih pekarskih proizvioda prema kvalitetu.
"Pravilnik je u završnoj fazi tehničkog oblikovanja, biće vrlo brzo i objavljen i moćićemo taj parametar  iskoristimo kada se radi o određivanju prave vrednosti pšenice", rekla je ministarska poljoprivrede.
Ministarka očekuje da će sastanak biti konstruktivan i da će ona i ministar Ljajić dati sve od sebe da se nađe najbolje rešenje i da poljoprivrednici, ali i otkupljivači budu zadovoljni.
Ona je navela da će se razgovarati i cenama pšenice i proizvoda u okruženju.
"Evidentno je da su cene slične, to je razumljivo jer se radi o robi čija cena u velikoj meri zavisi i od cene u regionu i na međunardnom tržistu. Ovo je momenat kada je cena inače  niža u odnosu na onu koja se postiže u narednim mesecima", rekla je Bošković p odsećajući da je  tržište to koje diktira cenu.
Upitana da li to može uticati na cenu hleba, ona je rekla da to nije u nadležnosti ministrarstva, ali da ne očekuje da cena hleba bude veća.
"Nema razloga za to jer imamo odličan rod pšenice, izuzetno sam zadovoljna činjenicom da će rod biti takav ne samo da podmiri naše potrebe kao države za pšenicom već i da imamo značajne količine robe koje možemo da izvezemo na inostrana tržišta", rekla je Bogosavljević Bošković.
Procenjuje se da će moći da se na inostrana tržišta plasira oko milion i po tona pšenice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.