U Železari Smederevo zadovoljni nivoom proizvodnje, ali brine ih povećanje carina na čelik od strane SAD

Izvor: BKTV News, 30.Jun.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Železari Smederevo zadovoljni nivoom proizvodnje, ali brine ih povećanje carina na čelik od strane SAD

Povećanje carinskih dažbina na čelik moglo bi da se odrazi na poslovanje Železare.

Direktor kompanije "HBIS Srbija" Song Sihai kaže da će ovogodišnja proizvodnja u smederevskoj Železari dostići nivo od milion i osamsto hiljada tona, a proizvodnja odlivenih čeličnih slabova nivo od milion i sedamsto hiljada tona.

To će, kako je rekao, biti istorijski rekord u kompaniji.

On je dodao i da je zabeležen veliki napredak kada je izvoz u pitanju, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se uporedi nivo prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg izvoza.

O trgovinskom ratu i kvotama na čelik 

Song, međutim, napominje da bi ukoliko Evropska unija uvede kvote i za tržište koje pokriva "HBIS Srbija" to imalo uticaja na proizvodnju, ali i na čitavu ekonomiju Srbije.

"Nadamo se da Vlada Srbije svojim angažovanjem može da pomogne oko kvota, jer je tržište Evropske unije i dalje važno za našu Železaru, dok je mesečni nivo na srpskom tržištu manji od 20.000 tona", navodi on.

Foto:Prinscreen/RTS

Kada je u pitanju trgovinski čelični rat Amerike sa Kinom i EU, Song kaže da su zbog američke 232 istrage, carinske stope porasle za 25 odsto, što je dovelo do povećanja troškova izvoza čelika "HBIS Srbije", ali i dalje izvozi na američko tržište, jer su cene tamo još više.

"Najveći uticaj je u Evropskoj uniji, gde se takode oseća i uticaj povećanja američkih carinskih stopa i gde se trenutno razmatra uvođenje kvota za sve države koje nisu članice Unije", napominje Song.

Napominje da "HBIS Srbija" obezbeduje 5.000 radnih mesta i svake godine otvara priliku za zaposlenje 200 mladih ljudi iz Smedereva i drugih delova Srbije.

"Ove godine želimo da ostvarimo saradnju sa ovdašnjim fakultetima i podstaknemo studente koji izučavaju predmete potrebne našoj kompaniji da ostanu da rade u zemlji. Već ove godine srpskim akademcima obezbedićemo stipendije i u našoj kompaniji omogućiti im praksu i zaposlenje. Računamo da ćemo tako za dve godine motivisati 50 do 100 studenata da rade u Železari", navodi direktor kompanije u razgovoru za RTS.

Kineska HIBIS grupa je je preuzela smederevsku železaru pre dve godine.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.