U Trstu forum privrednika i otvaranje sekretarijata KIF

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2017, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Trstu forum privrednika i otvaranje sekretarijata KIF

U okviru Samita o Zapadnom Balkanu, danas se u Trstu otvara Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma, koji će omogućiti čvršće povezivanje poslovnih zajednica, otklanjanje preostalih barijera uspešnijem poslovanju i efikasniju podršku jačanju konkurentnosti privreda regiona.

Na Samitu će učestvovati i oko 70 kompanija – članica PKS i ostalih komora regiona koje će u okviru Poslovnog foruma imati B2B (business to business) susrete, međusobne i sa italijanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzećima.

"Centralna tema Samita o zapadnom Balkanu, biće privreda, odnosno kako da što bolje povežemo i ojačamo naše kompanije da bi i ekonomije regiona uspešnije napredovale u procesu evropskih integracija", najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež , ocenjujući da je za poslovnu zajednicu posebno važno otvaranje Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma sa sedištem u Trstu – u Privrednoj komori Venecija Đulija.

Stalni sekretarijat komora regiona, kao informativni i razvojni punkt komorskih aktivnosti i inicijativa u okviru Berlinskog procesa, po rečima Čadeža, baviće se povezivanjem i zastupanjem poslovnih zajednica regiona, predlaganjem rešenja i insistiranjem na rešavanju prepreka sa kojima se kompanije suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Omogućiće i efikasnije povezivanje ekonomija zapadnog Balkana međusobno i sa svetom i bolju koordinaciju u sprovođenju zajedničkih projekata za jačanje regionalne ekonomske saradnje i podršku privrednicima.

"Naše rezultate merićemo time koliko je manje nepotrebnih administrativnih procedura i koliko se kamioni kraće zadržavaju na granicama, koliko smo sate čekanja pretvorili u minute. Napredak ćemo knjižiti i sa povećanjem broja malih i srednjih firmi koje su postale deo dobavljačkih lanaca velikih multinacionalnih kompanija i broja malih koje su prerasle u srednje i velike kompanije, jer su imale prostor za razvoj na regionalnim tržištima i jer su postale dovoljno sposobne da se izbore sa konkurencijom na međunarodnim. Naš uspeh biće veći što više bude automobila koji prelaze granice i kamiona ili vozova koji prevoze robu, što više bude poslovnih ljudi i novih poslova u regionu", kaže Čadež.

 Nakon otvaranja Sekretarijata, održaće se panel diskusija poslovnih lidera regiona “U pravcu regionalnog ekonomskog prostora na zapadnom Balkanu - prekretnica na putu ka pridruživanju EU". U diskusiji biće predstavljene preporuke poslovne zajednice za efikasnije regionalne ekonomske integracije.

Svečanom otvaranju Sekretarijata KIF-a, prethodi Poslovni forum, u organizaciji italijanske agencije za promociju trgovine (ICE) i resornih ministarstva, i uz učešće visokih zvaničnika Evropske unije i Italije, ministara ekonomije Zapadnog Balkana, predstavnika finansijskih i resornih institucija EU i italijanske i poslovne zajednice regiona. U sklopu Foruma biće održana diskusija o finansijskim i drugim instrumentima za razvoj malih i srednjih preduzeća, sektorski paneli iz oblasti energetike i zaštite životne sredine, infrastrukture i inovacija i poslovni razgovori kompanija Zapadnog Balkana i italijanskih preduzeća.

 Oba događaja, i Poslovni forum i otvaranje Stalnog Sekretarijata KIF-a deo su zvaničnog programa Samita i ministarskih agendi što govori o sve snažnijoj ekonomskog dimenziji i značaju koji se pridaje aktivnostima Komorskog investicionog foruma i jačanju uloge privrednih komora i poslovne zajednice u Berlinskom procesu. Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF), koji okuplja sve komore iz regiona, kao i komore Hrvatske i Slovenije, osnovan je na inicijativu Privredne komore Srbije 27. avgusta 2015, u okviru drugog samita o Zapadnom Balkanu u Beču, uz podršku evropskih partnera - EUROCHAMBRES i privrednih komora Austrije i Nemačke.

Mlade motivisati da ne napuštaju svoje zemlje

Dvodnevni Forum mladih iz država Zapadnog Balkana i EU "Povezivanje mladih - put napred" održava se paralelno sa skupom premijera država Zapadnog Balkana, u okviru Berlinske inicijative koju je pokrenula Nemačka.

Na četiri panela govori se o mobilnosti i razmeni, inkluziji prevazilaženja stereotipa, preduzetništvu i učešću mladih.

"Mlade ljude treba motivisati da ne napuštaju svoje države tako što će im se dati mogućnost da učestvuju u odlučivanju zajedno s vlastima, na način da budu saveznici, a ne protivnici", poručio je Luis Alvarado Martinez, predsednik Evropskog foruma mladih.

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT jedna je od učesnica Foruma i sa članovima delegacije iz Bosne i Hercegovine deo je radne grupe o temi preduzetništva.

Kako je zaključeno tokom prvog dana Foruma, važno je nastaviti proces promocije i integrisanja preduzetničkog učenja kao ključne kompetencije u sve delove obrazovnog sistema, te omogućiti jačanje kapaciteta svih onih koji su uključeni u te procese.

Istaknuto je i da su potrebni raznovrsniji načini finansijske i stručne podrške za biznise koje mladi tek pokreću, da takvi programi vlada treba da budu kontinuirani i da je važno meriti njihove rezultate da bi svaki novi program učio na greškama prethodnog.

Zaključci sve četiri radne grupe biće upućeni i premijerima država Zapadnog Balkana i predstavljeni danas nakon obraćanja Johanesa Hana, evropskog komesara za politiku proširenja i susedstva.

Forum je treći u nizu ciklusa foruma mladih koji je započeo prošle godine u Parizu, a rezultirao otvaranjem Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih dalje će razvijati svoj program rada da bi podsticao saradnju mladih u regionu.

Forum mladih država Zapadnog Balkana i EU održava se na Univerzitetu u Trstu, a organizuje ga Evropska komisija u partnerstvu s italijanskom vladom, Evropskim forumom mladih i SALTO omladinskom mrežom, saopšteno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.