U Svrljigu otvoren pogon „Niške mlekare”

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Svrljigu otvoren pogon „Niške mlekare”

Posle 18 godina, ponovo proizvodnja kvalitetnih sireva

Niš – U svrljiškom, nadaleko poznatom stočarskom kraju, gde je početkom devedesetih godina prošlog veka postojala veoma organizovana proizvodnja kvalitetnih sireva, juče je pušten u rad savremeni pogon „Niške mlekare”. Tačno za godinu dana realizovana je  vredna investicija, o kojoj je Stevo Zeljić, jedan od najvećih vlasnika ove mlekare, rekao da je u adaptaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << starog objekta uloženo oko milion evra sopstvenih i sredstava dobijenih od SIEP-e. Nabavljena je najsavremenija oprema za preradu mleka i izradu kačkavalja, rekao je Zeljić. Predsednik Nadzornog odbora i jedan od suvlasnika Damir Mančić istakao je da je namera „Niške mlekare” da opet, kao nekada, bude nosilac prerade, a u saradnji sa lokalnom samoupravom u Svrljigu i proizvodnje mleka:

– U ovom pogonu s početkom proizvodnje sireva prerađujemo dnevno 30.000 litara mleka, a vrlo brzo ćemo, uz najmoderniju tehnologiju imati preradu i mnogo većih količina, jer očekujemo da se svrljiški kraj potpuno okrene stočarstvu, po kojem je bio i poznat. Trenutno u oba pogona, novootvorenom u Svrljigu i postojećem u Nišu, prerađujemo 85.000, a kapaciteti „Niške mlekare” su oko 150.000 litara mleka dnevno. Na osnovu toga naša mlekara proizvodiće 1.300 tona najkvalitetnijih sireva, istakao je Mančić.

„Niška mlekara”, kaže generalni direktor Zvezdan Gavrilović, otkupila je 2007. oko 12 miliona litara mleka, a ove godine već je preuzeto 30 miliona litara mleka. Naredne ta količina biće veća za najmanje 20 odsto.

 Pre pet godina u našoj mlekari bilo je 107, a danas je 235 zaposlenih. Samo u ovom pogonu u Svrljigu posao su završetkom  investicije dobila 54 radnika. S jedne strane povećavamo proizvodnju, na osnovu koje je godišnji prihod mlekare oko dve milijarde, a poslovna dobit oko 130 miliona dinara, a sa druge, i pored velikih teškoća i krize koja je zahvatila sve krajeve naše zemlje, ovo područje jugoistočne i južne Srbije oživljavamo u oblasti stočarstva i zaustavljanjem migracije stanovništva iz sela u gradove.

T. Todorović

objavljeno: 06.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.