U Srbiju stigao najsavremeniji sistem, kao u SAD

Izvor: B92, 18.Dec.2016, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiju stigao najsavremeniji sistem, kao u SAD

Pre tri nedelje, instaliran je najsavremeniji sistem skladištenja u našoj zemlji.

On se u Amerci, gde je i patentiran, koristi 40 godina. Kod nas je hermetičko skladištenje kukuruza prvi put prikazano u Krčedinu.

Jednim klikom do svih važnih informacija. Sve ono što je do sada bilo nedostupno ratarima, od sada će biti na dohvat ruke.

Sve što vam za to treba je malo bolji telefon i sistem koji ćete postaviti u vaš silos.

“Ovo je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrlo interesantan patentiran sistem, koji se pre svega bazira na tim platnima, za njih je vrlo važno jer je to na bazi plastike i to što je otporna na glodare i na sve vrste vlage i ekstremnih vremenskih uslova. Tako da su to sistemi koji se kroje po potrebi skladištara”, objašnjava Predrag Stanojević.

Način skladištenja kukuruza u našoj zemlji, u većini slučajva svima je poznat.

Nakon berbe i krunjenja, kukuruz se skladišti u koji imaju prednost sušenja na promaji ali veliki nedostatak je napad glodara, koji često nanesu veliku štetu domaćinu.

Kod ovakvog načina skladista toga nema. Tehnologija koja dolazi iz SAD-a je učinila sve kako bi se predupredio pozor u silosima, koji nastaje usled prisustva kiseonika.

Sve je hermetički zatvoreno. Vi odlučujete u kom ćete trenutku prodati kukuruz, pšenicu, soju ili šećernu repu, koju možete čuvati u ovim skladištima i time ostvariti profit.

“Ako vi želite da uskladištite 750, 1.000, 5.000, 45.000 t na određenoj površini, poenta je što je to izvodljivo i što su sistemi mobilni. Nisu potrebne nikakve građevinske dozvole. Ove godine nakon žetve se nalaze ovde, možda će se sledeće godine nalaziti sa druge strane u Beškoj. Gde god skladištaru u tom trenutku budu bili potrebni”, objašnjava Stanojević.

Minimalni kapacitet za ova skladišta je 750 tona. Ona nisu namenjena manjim ratarima, jer se njima ne bi isplatila. Zato su tu zadruge. Sa prosečnim prinosom kukuruza od 6 do 7 tona po hektru,za ovaj minimum je potrebno oko 110 hektara. Ukoliko zadruga pronađe interes, kao što je ova, isplativost bi postojala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.