U Srbiji svakom trećem kasni plata

Izvor: BKTV News, 28.Mar.2013, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji svakom trećem kasni plata

Svaki treći radnik u Srbiji, uprkos tome što svakodnevno odrađuje osam sati na poslu, ne može da računa na redovnu platu, pišu Novosti.

Među onima čije se strpljenje svakodnevno iskušava, najzastupljeniji su radnici privatnog sektora jer u tim preduzećima čak 480.000 zaposlenih koverat u proseku čeka dva meseca, a sa kašnjenjem plata do 30 dana suočava se i 170.000 radnika iz javno-komunalnih preduzeća.
Osim što je u Srbiji nezaposleno više od 750.000 ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << a 95.000 porodica prima novčanu socijalnu pomoć, dodatni problem je što 650.000 zaposlenih ne prima redovno platu, rekla je Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.
I istraživanje Socijalno-ekonomskog saveta Vlade Srbije je pokazalo da je najveći problem uspostavljanje reda u privatnom sektoru jer tamo tek svaki peti poslodavac može da se pohvali time da sve svoje obaveze ispunjava na vreme:
“Samo 20,4 odsto malih, srednjih i velikih preduzeća uspeva svakog prvog u mesecu da isplati zarade svojim zaposlenima, a čak 39,4 odsto privrednih subjekata sa isplatom zarada kasni više od 60 dana”, objašnjava Dragoljub Rajić, predsednik UPS i član SES.
U Uniji poslodavaca Srbije ukazuju da je za ovako nepovoljne trendove kriv različit tretman države prema sektoru javnih preduzeća i privatnicima:
“Porezima i doprinosima koje privatni sektor uplaćuje u budžet pokrivaju se gubici javnog sektora i javno-komunalnih preduzeća, zbog čega su zaposleni u ovim preduzećima povlašćeni u odnosu na ostale”, dodaje Rajić.
” Zarade u privatnom sektoru, međutim, zavise od sudbine preduzeća i uspešnosti menadžmenta da u neugodnim uslovima na tržištu obezbedi redovnost isplate.”
Zato u javnom sektoru i u javnim komunalnim preduzećima nema onih koji uopšte ne primaju platu, a 84 odsto je prima redovno.
“Kašnjenje je u prošloj godini zabeleženo u samo 12,2 odsto javnih preduzeća, i ona su uglavnom do 30 dana, osim u pojedinim slučajevima kao što su JKP ”Komunalac Vlasotince” (12 meseci) i JKP ”Komunalac Leskovac” (šest meseci)”, navodi se u istraživanju SES.
“A zarade, bez poreza i doprinosa, isplaćivale su se u samo dva odsto ovakvih preduzeća, i to je na primer slučaj u JKP ”Kraljevica Zaječar” i JKP ”Usluga Priboj”.”
U Konfederaciji slobodnih i nezavisnih sindikata kažu da je ovakav tretman radnika nedopustiv:
“U velikim sistemima ima pojedinačnih kašnjenja, ali ne i masovnih pojava, dok je u privatnom sektoru to postalo standard. Činjenica je da poslovni ambijent ne pomaže, ali ima i mnogo zloupotreba radnika i tome se mora stati na kraj”, kaže Ivica Cvetanović, predsednik KSS.
A država očigledno nije ni blizu rešenja. Inspektorat rada je u prošloj godini uspeo da ”na delu” uhvati samo 1.306 poslodavaca i da im ispiše kaznu.
“Zbog gubitaka u poslovanju i loše finansijske situacije, nije mali broj poslodavaca koji već duži period ne mogu da isplate zarade svojim zaposlenima – kaže Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad i dodaje da je najviše zloupotreba otkriveno u industriji gume i plastike (204), trgovine na veliko i malo (192), proizvodnji metala, mašina i druge opreme (106), građevinarstva (106) i proizvodnji prehrambenih proizvoda (105).”
Izvor: Vecernje Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.