Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji svake godine nestane 100 zadruga

ZLATIBOR -

U Srbiji, prema nepotpunim podacima, trenutno ima oko 1.200 zemljoradničkih zadruga, a procena je da se godišnje ugasi po 100 takvih kolektiva, izjavio je danas u selu Ljubiš na Zlatiboru stručni saradnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) Branislav Gulan.

Stručni saradnik Gulan je na konferenciji ''Ka radničko-seljačkom pokretu'' koja se održava danas i sutra u Ljubišu, izneo kako se procenjuje da je u svakoj od zadruga upisano po 26 pojedinaca, a sa svakom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zadrugom sarađuje u proseku 80 gazdinstava.

Gulan je naveo i da u svetu ima oko 800 miliona zadrugara i više od 100 miliona zaposlenih preko zadruga, ali da je ova delatnost u Srbiji u fazi nestajanja.

"Pomenimo samo da zadrugarstvo u svetu i Srbiji ima tradiciju dugu više od 100 godina", istakao je Gulan, uz opasku da je proces tranzicije u ovoj zemlji "zadrugarstvo proglasio za loš recidiv prošlog sistema, pa teži da ga ugasi".

Tako se, prema Gulanu, događa da se zadruge pretvaraju u preduzeća i privatizuju iako one imaju titulare.

"Zadrugarima se duguje više od 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i na hiljade objekata", ustvrdio je Gulan.

Po Gulanu, u Srbiji sada nema pravih izvornih zadruga, a da se već više od decenija čeka se donošenje novog Zakona o zadrugama, koji će na moderan način urediti tu oblast i omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

"Kada razmišljamo o mogućnostima obnove i razvoja zadrugarstva u Srbiji u današnjem vremenu, možemo s razlogom da budemo optimisti i da verujemo, ukoliko do njega dođe, očekuju nas bolji dani, uprkos dosadašnjoj stagnaciji i raznim nesporazumima, kako u poljoprivredi i na selu, tako i u društvu i državi", mišljenja je Gulan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji svake godine nestane 100 zadruga

Izvor: Blic, 09.Jun.2012

U Srbiji, prema nepotpunim podacima, trenutno ima oko 1.200 zemljoradničkih zadruga, a procena je da se godišnje ugasi 100 takvih kolektiva, izjavio je Branislav Gulan, stručni saradnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) ...On je na konferenciji ''Ka radničko-seljačkom pokretu'' koja se održava danas...

Nastavak na Blic...

Gulan: U Srbiji svake godine nestane 100 zadruga

Izvor: Capital.ba, 09.Jun.2012

ZLATIBOR, U Srbiji, prema nepotpunim podacima, trenutno ima oko 1.200 zemljoradničkih zadruga, a procjena je da se godišnje ugasi po 100 takvih kolektiva, izjavio je danas u selu Ljubiš na ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.