U Srbiji ne postoji diskriminacija domaćih investicija na račun stranih

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 11:56

"U Srbiji ne postoji diskriminacija domaćih investicija na račun stranih"

Ministar privrede Slobodan Cvetković naglasio je juče na Kopaoniku da u Srbiji apsolutno ne postoji diskriminacija domaćih investicija na račun stranih.

"Problem je između potentnosti domaće privrede i strane privrede. Naša preduzeća, porodična, počela su da se razviju 90-ih godina, prošla su i sankcije, i bombardovanje, i ostale probleme, inflacije, hiperinflaciju i prosečni privrednik akumulirao je pet, 10, 15, 20 miliona eura, to su neki maksimum. Za razliku od stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << firmi koje dolaze iz privrednog ambijenta u kojem su mogle da akumuliraju milijarde i samitm tim da u Srbiju ulože i 200, 300 miliona evra", rekao je on.

Naglasio je da je cilj srpske privrede da pridobije što veći broj stranih investitora, jer bismo kada bi sav novac dali na domaću privedu imali problem iz više razloga, na prvom mestu jer nemamo tržište. Te strane investicije i strani investitori, kako je dodao, prvo što su velike, a drugo zapošljavaju veliki broj radnika, 100, 200, 300, 500, radnika, donose nove tehnologije.

"Imaju svoja tržišta, vuku domaću privredu. Domaća privreda postaje neka vrsta kooperanta tih velikih sistema i u budućnosti mogu postati izvoznici na ta strana tržista", rekao je Cvetković i dodao da zna da bi svi voleli da imamo privredu koju smo imali za vreme Jugoslavije, gigante koji zapošljavaju 20.000 ljudi, ali da to nije realno.

Kroz ono što se radi, kako kaže, pomaže se domaća privreda, rekao je on i dodao da sigrno postoje mogućnosti da se fokusi možda dodatno bolje izoštre. Strani investitori su potentniji, imaju više novca, donose nove tehnologije, nove kvalitete, otvaraju novo tržište, kazao je Cvetković na panelu ''Izazovi srpske privrede: Pogled iz ugla domaćih i stranih investitora''.

Rekao je da je savetovao domaće investitore da se kače na globalne kompanije, jer je srpsko tržiste malo.

''Zato je važan otvoreni Balkan'', naglasio je on i podsetio da retko koje domaće preduzeće izvozi u Evropu ili čak u region.

''Strane investicije su odlična stvar, one direktno vuku domaće investicije, one otvaraju tržište, one nas teraju da se razvijajamo, one nas teraju da se unapređujemo, one nas teraju da uvodimo standarde'', kazao je Cvetković.

Dodao je da za kratko vreme koliko je ministar, sreo puno ljudi koji uopšte nisu ni svesni šta su sve mogućnosti, gde mogu da konkurišu za kakve vrste subvencije i kakve vrste pomoći. Pozvao je domaće privrednike da daju konkretne projekte.

Na panelu je govorio i predsednik Srpskog poslovnog kluba ''Privrednik'' Zoran Drakulić koji je, pored ostalog, rekao ''da iz godine u godinu ponavljaju da domaća priveda nema podršku države'' i ''da u Srbiju dolaze preduzeća koja se posle nekoliko godina zatvaraju i ostavljaju ljude bez posla'', umesto da se ulaže u domaću privredu bez koje nema privrednog rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministar Cvеtković na Kopaonik biznis forumu: Nе postoji diskriminacija domaćih invеsticija na račun stranih

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2024

Ne postoji diskriminacija domaćih investicija na račun stranih...-U Srbiji apsolutno ne postoji diskriminacija domaćih investicija na račun stranih- naglasio je ministar privrede Slobodan Cvetković juče na panelu „Izazovi privrede Srbije: Pogled domaćih i stranih investitora koji je održan...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.