U Sloveniji obvezne fiskalne blagajne s početkom sljedeće godine

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Maj.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji obvezne fiskalne blagajne s početkom sljedeće godine

LJUBLJANA - Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila prijedlog zakona koji predviđa uvođenje fiskalnih blagajni s 2. siječnja iduće godine, a očekuje se da će zbog strože kontrole gotovinske naplate u državnu blagajnu godišnje priteći 70 milijuna eura više nego do sada od poreza na dodanu vrijednost.

Zakon o elektroničkom potvrđivanju računa pri plaćanju robe i usluga gotovinom, što je službeni naziv zakona, počet će vrijediti i primjenjivati se s početkom iduće >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << godine, a svi će se računu elektroničkim putem preko interneta prenositi financijskoj upravi prije izdavanja računa kupcu, kazala je na konferenciji za novinare Mateja Vraničar, državna tajnica u ministarstvu financija.

Tranzicijsko razdoblje od dvije godine predviđeno je samo u izuzetnim slučajevima, primjerice za one na područjima koja još nemaju internetsku vezu i za one koji godišnje izdaju vrlo mali broj računa.

Unatoč zahtjevima obrtnika i malih poduzeća, vlada se odlučila da neće subvencionirati kupovinu elektronskih blagajni s programom koji omogućava fiskalizaciju, zbog čega je prosvjedovala obrtnička komora koja smatra da bi država fiskalne blagajne, koje povećavaju njen prihod, morala kupiti sama i sama ih tehnički održavati, umjesto da to pada na leđa poreznih obveznika, odnosno malih obrtnika i poduzetnika.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

SLO: e-kontrola fiskalnih kasa

Izvor: B92, 08.Maj.2015, 12:18

Slovenački preduzetnici bi, prema predloženom zakonu, morali da uvedu fiskalne kase koje će posredstvom interneta biti direktno povezane sa finansijskom upravom..To bi trebalo da poveća kontrolu naplate...Predlog takvog zakona usvojila je Vlada Slovenije čija su očekivanja da se zbog strože kontrole...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.