Izvor: B92, 16.Dec.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skupštini rasprava o zaduživanju

Beograd -- Skupština Srbije raspravljala je o potvrđivanju pet međunarodnih finansijskih ugovora, čija je ukupna vrednost 755 miliona evra.

Poslanici vladajuće većine nemaju dilemu da je novo zaduživanje države opravdano. Opozicija upozorava da država uzima kredite kako bi održala postojeće stanje, a da Vlada, kada se zadužuje, ne vodi računa o tome kako će taj novac da bude potrošen.

Svi, manje-više, znamo šta je zaduživanje, pitanje je samo šta ko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od nas prvo pomisli kad čuje reč "kredit”. Država, tako, planira da se zaduži - 755 miliona evra.

Opozicija je spremna da razume potrebu da se snalazimo u vreme krize, ali to razumevanje ima granice.

Šef poslanika Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kritikuje Vladu da troši sredstva ne da bi nešto menjala, već da bi održala postojeće stanje.

"Mi ne smatramo da je loše uzeti kredit za obnovu opštinske infrastrukture, za obnovu zdravstvenih centara, sistema obrazovanja, ali je problem pre svega u činjenici da se taj novac do sada nije koristio na najbolji način i u činjenici da se definitivno ne može menjati ekonomija jedne države ili sama država, a da se ne menja politika i da sistem vrednosti ostaje isti”, objasnio je Jovanović.

Zamenik šefa poslanika DSS-a Rade Obradović smatra da se država zadužuje na neverovatan način.

"Tu je Koridor 10, ali recimo vrlo je interesantno da je tu tačka kojom se predviđa jačanje javnih finansija, gde, između ostalog, kaže da je jedan od razloga za zaduživanje 70 miliona evra dovođenje penzionog sistema u stanje fiskalne održivosti”, kaže Obradović.

"Prosto je neverovatno da, iako postoji kabinet potpredsednika Vlade koji troši desetine miliona godišnje, vi imate kredit od 70 miliona evra da bi se jačale javne finansije, da bi se uspostavila kontrola zarade i da bi se penzioni sistem doveo u stanje fiskalno održivog”, rekao je on.

Vreme će pokazati da su uslovi zaduživanja povoljni i da je reč o istorijskom ulaganju – odgovaraju iz vladajuće većine.

Poslanik Demokratske stranke Aleksandar Vlahović navodi da je neophodno da država više novca ulaže u infrastrukturu.

"Ako postoji bojazan da je država prezadužena, treba reći da je u ovom trenutku državni dug na nivou od 32 procenta. Neka gornja granica kod opreznih ekonomskih analitičara je 45 odsto. To znači da i dalje postoji jedan veliki potencijal zaduživanja, naravno za kvalitetne projekte”, kazao je Vlahović.

Pošto su pretresli kredite, poslanici su započeli detaljnije bavljenje državnom kasom. Na predlog budžeta za sledeću godinu, čeka ih rasprava o 242 amandmana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opozicija protiv zaduživanja

Izvor: Danas, 16.Dec.2009

Poslanici vladajuće koalicije najavili su tokom jučerašnje rasprave u Skupštini Srbije da će glasati za potvrđivanje pet međunarodnih finansijskih ugovora uz ocenu da je opravdano novo zaduživanje države za završetak infrastrukturnih projekata, posebno Koridora 10. Opozicija, međutim, smatra...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.