U Panamskom kanalu uvode ograničenje

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 10:53

U Panamskom kanalu uvode ograničenje

Uprava Panamskog kanala će ograničiti dozvoljeni gaz brodova, a zbog produžene sezone suša ograničila je i prosečan broj prolazaka na 32 broda dnevno.

Radi se o jednom od najprometnijih trgovačkih prolaza na svetu

Uprava za Panamski kanal (ACP) zadržaće ograničenje dubine od 13,41 metar za ''neo-Panamaks'' brodove sa kontejnerima. Kako prenosi Rojters, u junu su vlasti odložile odluke o daljim ograničenjima koja bi dovela do povećanja dubine od pola metra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što znači da bi ti brodovi morali da smanje teret, kako bi manje bili uronjeni u vodu.

Tokom kišne sezone u Panami, u proseku 35-36 brodova obično pređe kanal svakog dana, oko 3,5 odsto svetske pomorske trgovine prolazi kroz taj 80-kilometarski međuokeanski plovni put koji povezuje Atlantski i Tihi okean.

''Ograničenje dubine ostaće na trenutnom nivou sve dok se vremenski uslovi drastično ne promene'', navodi se u saopštenju ACP.

U Panami obično pada jaka kiša u julu, a nadležni za kanale su nazvale trenutni nedostatak padavina ''bez presedana u istoriji''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.