Izvor: B92, 10.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Nacionalnoj štedionici nije ugrožen interes države"

Beograd -- Nacionalna štedionica saopštila je da Vlada Srbije pokušava da stvori utisak da je u toj banci ugrožen interes države. "Pokrenuta inicijativa jednog akcionara ne znači da su na bilo koji način ugroženi interesi ostalih akcionara, pa samim tim i države", navodi se u saopštenju Nacionalne štedionice. Iz te banke ističu da je inicijativa jednog od akcionara, predstavnika firme "Mali kolektiv" iz Beograda, u "pravcu da se struktura Upravnog odbora uskladi sa akcionarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strukturom vlasništva, što je u skladu sa Statutom banke". "Činjenica da je Vlada Srbije pozvana da se nastave pregovori o modalitetima povećanja državnog udela u kapitalu Nacionalne štedionice demantuje bilo kakve iskonstruisane pretpostavke vezane za pitanje vlasništva u banci, na koje se poziva biro za komunikacije Vlade Srbije", zaključuje se u saopštenju Nacionalne štedionice.

Vlada Srbije saopštila je da su akcionari Nacionalne štedionice bez obrazloženja odbili njen predlog za pronalaženje rešenja vezanih za strukturu kapitala ove institucije. "Nakon sednice Upravnog odbora održana je Skupština akcionara Nacionalne štedionice na kojoj je Vuk Hamović potvrdio da stoji iza kompanije Angelo Europen Marketing Aš. Ltd (sa Britanskih Devičanskih ostrva), koja je vlasnik preduzeća 'Mali kolektiv'", navodi se u saopštenju Vlade. Hamović je, kako se ističe, pokrenuo inicijativu da se dva od tri predstavnika Vlade Srbije i državnih banaka isključe iz Upravnog odbora, čime bi ta institucija bila stavljena pod potpuni uticaj of-šor firmi i njihovih predstavnika u Srbiji. "Ovim su potvrđene pretpostavke Vlade Srbije vezane za odnos vlasništva u Nacionalnoj štedionici i namere postojećih akcionara", ističe se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.