U NIS-u direktor po radniku

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U NIS-u direktor po radniku

Kompanija će uskoro ponuditi sporazumni odlazak zaposlenima uz otpremninu od 750 evra po godini staža i četiri prosečne zarade.

Od 12.000 zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije gotovo polovina, odnosno više od 5.000, rukovodioci su i stručnjaci, što znači da je odnos 1,5 rukovodilac na dva radnika, rekao je juče u razgovoru s novinarima generalni direktor ove naftne kompanije Kiril Kravčenko.

U planu je da se broj zaposlenih smanji za oko 2.000, mahom onih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << iz uprave i administracije kroz početak realizacije socijalnog programa, odnosno davanjem otpremnina zainteresovanima. Tako bi po kolektivnom ugovoru svakom radniku koji dobrovoljno reši da napusti NIS pripalo 750 evra po godini staža i još četiri prosečne plate.

Kravčenko za navedeni iznos isplate po čoveku za dobrovoljan odlazak iz kompanije kaže da je to „slučaj bez presedana i za Srbiju i za Rusiju”.

Govoreći o angažovanju novog revizora, koji po drugi put treba da preispita poslovanje kompanije u 2008. godini, prvi čovek NIS-a kaže da će menadžment pomoći novom revizoru, dodavši da je od ministra energetike Petra Škundrića dobio pismo u kome se ističe da će taj posao biti završen do 30. septembra.

Kravčenko je istakao da se u okviru kompanije vodi konstruktivan dijalog o spornom pitanju preraspodele dobiti NIS-a iz prethodnih godina i dodao da postoji šansa da se taj problem reši u narednih mesec dana.

Prema njegovim rečima, drastične promene cena benzina ne bi trebalo da bude, a NIS će nastojati da se u narednom periodu cene tržišno formiraju. Pri tom će se uzeti u obzir cene ostalih proizvođača u regionu kako bi ova kompanija bila konkurentna. On je dodao da će tržišno formiranje cena ići postepeno.

Konkretnije podatke o budućoj ceni derivata Kravčenko će, kako je rekao, moći da saopšti tek za nekoliko sedmica, posle pregovora sa vladom Srbije koji su u toku.

Ukupna dugovanja NIS-a iznose oko 200 miliona evra, s tim što se mesečno smanjuju za 10 do 15 odsto, dok tekuća dugovanja preduzeća prema NIS-u iznose oko milijardu dinara. Ta dugovanja bi trebalo da budu namirena do avgusta ove godine, kako bi kompanija od drugog tromesečja 2009. poslovala sa dobitkom, naveo je Kravčenko.

Istovremeno ukupan dug srpskih preduzeća NIS-u iznose 30 milijardi dinara, od čega je dug javnih preduzeća 20 milijardi dinara.

Novi vlasnici NIS-a zadovoljni su saradnjom i dinamikom otplate duga MUP-a i Ministarstva odbrane, kao i otplatom tekućih dugovanja „Srbijagasa”. Naplaćen je i deo dugova od „Elektrana”, a u toku su pregovori o obezbeđivanju mazuta za predstojeću grejnu sezonu.

Najveći dužnik NIS-a je „Petrohemija”, koja duguje oko 81 milion evra, rekao je Kravčenko i naglasio da je NIS spreman i za potpisivanje ugovora do kraja godine o isporuci goriva „Petrohemiji”.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Rad saopštio je da će modernizacija rafinerije Pančevo početi u poslednjem tromesečju ove godine, a sada se iz domaće proizvodnje može obezbediti oko 30.000 tona evrodizela.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.