U NEKIM ZEMLJAMA ŽENE IMAJU DODATNE SLOBODNE DANE SVAKOG MESECA: One ih retko koriste, a kažu i iz kog razloga

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2020, 22:43

U NEKIM ZEMLJAMA ŽENE IMAJU DODATNE SLOBODNE DANE SVAKOG MESECA: One ih retko koriste, a kažu i iz kog razloga

To nije samo odluka kompanija, već je donet zakon

U istočnjačkim kulturama se, izgleda, više poštuje pravo žene na odmor, kada dođu "oni dani" u mesecu. To barem potvrđuje podatak da firme u Japanu, Kini, Indiji, Južnoj Koreji - masovno dozvoljavaju ženama da odsustvuju s posla u danima menstruacije.

, ali žene to pravo ne koriste tako često. Naime, jedna Japanka kaže da za 20 godina rada nikada nije odsustvovala s posla zbog menstruacije, jer one nisu bolne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u njenom slučaju. Ipak, činjenica je da neke žene veoma teško podnose taj period.

U Japanu žene po zakonu imaju ovo pravo duže od 70 godina, a u Južnoj Koreji ono je usvojeno 1953. Primenjuje se sve više i u Kini i Indiji, mada ga žene ne koriste koliko bi trebalo najviše iz ovog razloga: ne žele da svi znaju kada imaju menstruaciju niti da ih neko smatra inferiornijima zbog toga, u odnosu na muškarce.

Ali, s druge strane, tamo gde se otvorenije priča o ovome, i generalno o intimi - ne postoji ovo pravo. Žene u SAD i Evropi, dakle, na Zapadu, nemaju mogućnost da slobodno odsustvuju s posla zbog menstruacije. Verovatno bi u tom slučaju morale da uzmu dan od odmora ili bolovanje.

Zanimljivo je i ovo, u nekim razvijenijim zemljama gde je uvedeno pravo na slobodne dane zbog menstruacije, feministkinje se protive tome. Smatraju da je to "korak unazad" u borbi za ženska prava, generalno, i na radnom mestu.

Tokom 1965. u Japanu je čak 26 odsto žena uzimalo slobodne dane na račun menstruacije, ali je taj broj počeo da opada s godinama. Naime, vlada te zemlje je 2017. ustanovila da je samo 0,9 odsto žena odsustvovalo s posla iz navedenog razloga.

U Južnoj Koreji je slika malo bolja, ali je takođe primetan pad. Tokom 2013. s posla je zbog menstruacije izostalo 23,6 odsto žena, a četiri godine kasnije - 19,7 odsto njih. Jedan od razloga za to je što mnoge kompanije nisu u obavezi da vam plate to odsustvo, odnosno ono je uglavnom neplaćeno, mada su razlozi za izbegavanje koriščenja ovog prava - više kulturološke prirode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.