Izvor: BKTV News, 30.Sep.2013, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Lajkovcu najviše, u Ljigu najniže plate u Srbiji

“Dve Srbije” na razdaljini od nepunih 30 kilometara. U dve opštine Kolubarskog okruga, Lajkovcu i Ljigu, koje se čak u jednom delu i teritorijalno graniče, prosek plata se drastično razlikuje.
Dok su Lajkovčani rekorderi po zaradama u Srbiji, Ljižani se nalaze skoro na dnu lestvice!
Ljižani se žale na posrnulu privredu, a u Lajkovcu kažu da na dobrim platama mogu da zahvale Rudarskom basenu Kolubara, gde radi više od 1.700 ljudi iz te varošice.
U Lajkovcu prosečna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << avgustovska plata je bila 62.292 dinara, pa je tako ova varošica, po platama, rame uz rame uz Lazarevac, Kostolac i beogradske opštine Stari grad i Novi Beograd, koje su se do sada smenjivale na vrhu lestvice gradova i opština sa najvišim zaradama u Srbiji.
Za razliku od zaposlenih u Kolubari, gde je prosečna zarada preko 65.000 dinara, plate onih koji rade u privatnom sektoru su znatno niže i ne prelaze 20.000 dinara.
U susednom Ljigu, koji je nepunih 30 kilometara udaljen od centra Lajkovca, prosečna avgustovska plata bila je 28.000 dinara, što je najniža isplaćena zarada u Kolubarskom okrugu, a Ljig se nalazi na samom dnu tabele po prosečnim zaradama u Srbiji.
Glavni razlog za to je posrnula privreda. Posle privatizacije propalo je nekoliko ljiških preduzeća, tako da sigurne plate imaju samo zaposleni u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima. – Ljig je mrtva varošica. Ko god je uspeo da nađe bilo kakav posao, otišao je iz Ljiga. Oni koji su ostali veoma teško žive i jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Izvor: Kamatica
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.