Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jumku i dalje štrajk

Vranje -- Jumko Vranje saopštio da se proizvodnja odvija po planu i bez zastoja, bez obzira na štrajk radnika.

Prošireni kolegijum kompanije Jumko iz Vranja saopštio je da se proizvodnja u svim delovima kompanije, koja zapošljava 1.700 radnika, za sada odvija bez zastoja i po utvrđenim planovima. U saopštenju koje je potpisao vršilac dužnosti generalnog direktora Miodrag Tasić navodi se da 300 radnika bivše konfekcije ipak nanosi štetu ugledu firme i preti da poremeti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodni proces.

Oko 300 radnika konfekcije Jumko štrajkuje više od mesec dana i odbija da potpiše ugovor na osnovu kog bi iz Jumka trebalo da pređu u kompaniju Zamber, čiji je vlasnik britanski biznismen kiparskog porekla Jani Savas. Oni su, takođe, pre tri dana stupili u štrajk glađu.

Snežana Veličković, predsednica štrajkačkog odbora i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da radnici štrajkuju glađu na devetom spratu upravne zgrade i koriste samo vodu, kafu i bombone. "To je sve. Nastavićemo štrajk sve dok naši zahtevi ne budu ispunjeni", kaže ona.

Štrajkači traže ostavku Tasića i svih članova Nadzornog i Upravnog odbora i poništenje ugovora Jumka sa Zamberom.

Miodrag Tasić, kog su radnici u sredu ceo dan držali u pritvoru, danas je u Beogradu, a u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja ima više razgovora koji će biti u funkciji rešenja situacije. On kaže da proizvodnja u kompaniji trpi zbog nelegalnog štrajka.

"Moramo da kažemo da među njima raste nezadovoljstvo trenutnom situacijom izazvanom nelegalnim štrajkom i nezakonitim zahtevima dela radnika konfekcije, njih 200 do 300, koji su onemogućili rad rukovodstva. Takav način rešavanja problema šteti ugledu kompanije i nanosi ogromnu štetu", kaže on.

Čelnicima lokalne samouprave štrajk zadaje mnogo problema, pa se u jučerašnjem saopštenju iz kabineta predsednika opštine Miroljuba Stojčića kaže da lokalna samouprava neće dozvoliti da sudbina 2.800 radnika Jumka, koji rade bez obzira na sve, bude ugrožena postupcima onih koji nerealnim zahtevima traže i plate od 30.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.