U Jatu nešto ne štima

Izvor: Politika, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jatu nešto ne štima

"Ništa neobično, ovo se događa svakodnevno", kažu službenici na beogradskom aerodromu putnicima koji satima čame ne znajući zašto im je let odložen

Jatov avion "boing 737", koji je juče sa Aerodroma "Nikola Tesla" trebalo da poleti za grčki Zakintos tačno u podne, nije se na vreme vinuo u vazduh. Čekali su snuždeni putnici domaće avio-kompanije bilo kakvo rešenje puna tri i po sata u bescarinskoj zoni, bez mogućnosti da je napuste. Tada je spas za njih stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na štetu drugih, opet korisnika usluga "Jat ervejza". Putnici aviona DC-9, koji je u 15.30 trebalo da poleti za Cirih, zamoljeni su da napuste svoja sedišta, a u njihov avion su ušli već izmoreni putnici za Zakintos.

Jučerašnji događaj, čini se, spada u kategoriju sasvim očekivanih. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je u poslednjih desetak dana broj otkazanih i odloženih letova sa Aerodroma "Nikola Tesla" prevelik. Samo 25. juna 2007. godine otkazano je šesnaest letova (devet "Jatovih" i sedam "Montenegroerlajnsa") sa surčinskog aerodroma. Ipak, iz "Jata" smo dobili podatke koji upućuju na to da problemi i nisu tako veliki.

– U proteklih mesec dana bila su tri tehnička kvara (London, Malta i Hurgada). "Jat ervejz" u takvim slučajevima najčešće šalje svoje avione po putnike. Tehničko održavanje aviona obavlja "Jat tehnika". Prema najnovijim podacima, juče je kasnio let za Zakintos – glasilo je zvanično saopštenje domaće avio-kompanije.

Ipak, da nešto "ne štima" u "Jatu", može se zaključiti iz načina na koji je pomenuti let za Zakintos otkazan. Novinarka koja je pozvala redakciju "Politike", a koja je trebalo da u Grčku poleti u 12 časova, objasnila je da je let otkazan u poslednji čas.

– Ušli smo u avion i vezali se. Stjuardesa je izvela pokaznu vežbu "šta raditi u slučaju nesreće", a avion u kome smo se nalazili bio je na pisti i spremao se da poleti. Tada je letelica, za šta nije bilo posebnog obrazloženja, vraćena sa piste, a putnici su smešteni u aerodromsku zgradu – rekla je naša sagovornica.

Poseban deo priče predstavlja, prema rečima koleginice koja nas je pozvala, reagovanje zaposlenih na aerodromu. Na pitanja putnika šta se dešava i zašto je let odložen, svi "jatovci" su odgovarali jednako: "Ništa neobično, ovo se događa svakodnevno".

Pitali smo nadležne u "Jatu" i čemu mogu da se nadaju njihovi putnici ubuduće. Dobili smo sledeći odgovor:

– Kompanija čini sve što je u njenoj moći i nadležnosti da umanji broj iskakanja aviona iz saobraćaja.

B. D. P.

[objavljeno: 03.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.