U Izraelu otkrivena drevna džamija iz 7. veka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2019, 07:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Izraelu otkrivena drevna džamija iz 7. veka

Arheolozi su saopštili da su u Izraelu otkrili ostatke jedne od najstarijih ruralnih džamija na svetu, izgrađene u vreme kada je islam stigao u svetu zemlju.

Izraelska agencija za antikvitete procenjuje da je džamija, otkrivena uoči nove izgradnje u beduinskom gradu Rahatu u pustinji Negev, izgrađena u 7. ili 8. veku, prenosi Rojters.

Postoje velike džamije za koje se zna da su iz tog perioda u Jerusalimu i Meki, ali retko je pronaći tako drevnu islamsku bogomolju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je verovatno pripadala zajednici lokalnih poljoprivrednika, rekao je Gideon Avni, autoritet za antikvitete.

Na lokalitetu su iskopani ostaci džamije na otvorenom - pravougaona zgrada, otprilike veličine garaže za jedan automobil, sa molitvenom nišom okrenutom prema jugu, odnosno ka Meki.

"Ovo je jedna od najstarijih džamija poznatih sa početka dolaska islama u Izrael, nakon arapskog osvajanje 636. godine“, rekao je Avni.

Otkriće sela i džamije u njegovoj blizini su značajan doprinos proučavanju istorije tokom ovog turbulentnog perioda, dodao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.