U Hrvatskoj ukinuta ograničenja uvedena zbog klasične svinjske kuge

Izvor: B92, 31.Dec.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj ukinuta ograničenja uvedena zbog klasične svinjske kuge

Beograd -- U Hrvatskoj su ukinuta sva ograničenja uvedena zbog pojave klasične svinjske kuge.

Tako da je omogućen nesmetani promet živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od mesa svinja unutar Hrvatske i EU, prenosi portal Seebiz.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je danas saopštilo da je od 27. decembra prestala da važi naredba o merama za sprečavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge.

Hrvatska je tako izbrisana sa popisa zemlja članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU u kojima su zbog izbijanja klasične svinjske kuge na snazi bile stroge mere ograničenja stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda s područja Vukovarsko-sremske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko posavske županije.

U Ministarstvu kažu da je to rezultat dugogodišnjeg sprovodjenja sveobuhvatnih veterinarskih mera nadzora, kontrole i iskorenjivanja te bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja kojim je okončano desetogodišnje razdoblje nakon poslednje pojave klasične svinjske kuge u Hrvatskoj.

"Ovo je važan dokaz izuzetne organizovanosti i uspešnosti veterinarske struke u Hrvatskoj, koji garantuje uspešno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih svakako ističemo jedan od najopasnijih - afričku kugu svinja", rekla je ministarka poljoprivrede Marija Vučković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.