U Hrvatskoj razmatraju smanjenje poreza na ženske higijenske potrepštine

Izvor: B92, 13.Feb.2021, 14:40

U Hrvatskoj razmatraju smanjenje poreza na ženske higijenske potrepštine

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić podržao je inicijativu da se na ženske higijenske potrepštine odredi porez od pet posto.

Osvrnuo se na podršku poduzetnicima u pandemiji koronavirusa, a govorio je i o velikim dugovima prema veledrogerijama. Rekao je da će kriterijumi za potpore ostati isti.

"Slobodno možemo reći da će vredeti za ceo februar. Fiksni troškovi, naravno je onaj uslov, 60 posto ili veći pad prihoda, po svim istim uslovima kao što su važili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do sada", rekao je Marić u Dnevniku.

Hrvatskoj, kaže, predviđa treći najveći rast među evropskim zemljama.

Porez na ženske higijenske potrepštine

Što se tiče veledrogerija, kaže da Hrvatsku muče stari dugovi.

"Mi imamo problem da se svaki mesec generišu nova dugovanja između 220 do 250 miliona kuna (oko 30 miliona evra)", kaže.

Saborske zastupnice su tražile da se na ženske higijenske potrepštine porez odredi u visini od pet posto. Marić je rekao da to u potpunosti podržava, kada se stvore uslovi.

"O tome smo već raspravljali proteklih meseci i naravno da imamo visoki nivo razumevanja i kada budu i steknu se uslovi, ići ćemo u tom smeru. Imamo nekakav terminski plan naših poreza, to nije nekakav veliki fiskalni efekat", rekao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.