U Hrvatskoj radi sve više penzionera

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 16:18

U Hrvatskoj radi sve više penzionera

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) sve je više penzionera koji rade.

Tako je u maju polovinu radnog vremena radio 28.881 penzioner, što je 4.733, odnosno 21 posto više nego u istom mesecu prošle godine.

Ovi podaci otkrivaju da do polovine radnog vremena u Hrvatskoj radi više penzionera nego što radnika osiguranika u trima hrvatskim županijama - Ličko-senjska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska.

Broj penzionera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji povećavaju kućni budžet radom do polovine radnog vremena veći je iz godine u godinu, jer Vlada stalno širi krug onih koji mogu da rade bez gubitka penzije.

Uz korisnike starosnih penzija to pravo 2019. godine su dobili i oni koji su otišli u prevremenu starosnu penziju, 2021. godine građani koji primaju porodičnu penziju, a od početka prošle godine i vojnici i policajci, kao i veterani, piše portal zagrebačke N1 tv..

Prema istim podacima, u penziji najviše rade oni koji su i najduže bili u aktivnom radnom odnosu.

Radno je angažovano 60 posto starosnih penzionera, 22 posto su korisnici prevremene penzije, oko četiri posto je korisnika porodičnih penzionera, koje su u proseku najniže, što, kako se navodi, znači da isključivi motiv za rad nije samo siromaštvo.

Pored toga, među penzionerima koji i dalje rade je i 8,21 posto onih koji su bili zaposleni u vojsci, a najmanje je onih koji su penziju stekli kao veterani proteklog - 5,19 posto.

Najviše penzionera radi u Zagrebu, njih 7.788, što je gotovo 29 posto svih penzionera koji rade do polovine radnog vremena, dok u županijama koje izlaze na more, radi gotovo 10.500 penzionera, što je gotovo 40 posto svih svih penzionera koji rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.