U Hrvatskoj prozivaju guvernera zbog katastrofalne monetarne politike

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 19:19

U Hrvatskoj prozivaju guvernera zbog katastrofalne monetarne politike

Hrvatska opozicija je uoči rasprave o informaciji o finansijskom stanju, stepenu ostvarenja stabilnosti cena i sprovođenja monetarne politike prozvala HNB.

Uz Hrvatsku narodnu banku (HNB) "na tapetu" se našao i guverner Boris Vujčić.

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) kazala je da odgovornost za nazadovanje hrvatske privrede snosi isključivo HNB koji je katastrofalno upravljao monetarnim sistemom.

"Dugoročno stabilan kurs kune koji se veštački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održavao na nižoj vrednosti evra u Hrvatskoj je zahtevao izdvajanje ogromnih finansijskih sredstava iz ostvarenih prihoda hrvatske ekonomije” , kazala je Vukovac dodavši da je to razlog nemoći vlade da obuzda rast cena.

Katarina Peović (RF), pozivajući se na dugogodišnju analitičarku HNB-a Mirjanu Čerin koja je, kako je kazala, ukazala na razmere štete koju je za hrvatsku privredu i stanovništvo proizvela “antinarodna” HNB-ova politika precenjene kune, poručila je da će se RF zalagati da jednog dana Vujčić i svi ostali guverneri kazneno odgovaraju.

"Svojom politikom odgovorni ste za štetu od 138 milijardi evra za hrvatsku privredu i stanovništvo”, poručila je Peović guverneru HNB-a koji podnosi izveštaj u saboru.

Damir Bajs (Klub Fokus i Reformisti) tvrdi da HNB nije ispunila svoj glavni zadatak, održala stabilnost cena. "Imamo rast inflacije i smanjenje životnog standarda”, rekao je i ocenio neprihvatljivim tezu da HNB nema s tim ništa već da je samo promatrač.

Zvonimir Troskot (Klub Mosta) upitao je gde su nestale "naše devize , 25 milijardi evra".

"To je jedan ceo budžet koji je preko noći postao nefinansijska monetarna imovina koja je isparila i više ne postoji”, kazao je Troskot.

To je iznos jednak šest do sedam vrednosti kompanije Ine, 94 Peljeških mostova koje je HNB na čelu s Vujčićem samo predala, kazao je poslanik Mosta.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) osvrnuo se na Vujčićeve izjave vezane za uvođenje evra kada je upućivao građane da kupuje tamo gde je jeftinije.

"Nađite mi trgovački lanac gde cene nisu podignute 20 do 25 posto u poslednjih godinu dana, nađite mi trgovinu gde su cene višeod 0,2 do 0,4 posto za koliko je Vujčić izjavio da će poskupeti zbog konverzije”, rekao je Pavliček.

Sandra Benčić (Klub Možemo!) rekla je da su ključni faktori koji su doprineli inflaciji u Evropi i Hrvatskoj korporativne marže pitajući koje mehanizme ima HNB-a da bi smanjio taj trend kontinuiranog rasta cena u sektorima kao što je prehrana i da bi se uticalo na stopiranje daljnjeg rasta marži.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) stao je u obranu vlade i premijera Andreja Plenkovića koji svake sedmice brani antiinflacijske mere odnosno radi posao guvernera. “Kada ste čuli guvernera da je izašao i radio svoj posao”, upitao je Lalovac, prenela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Hrvatskoj kritikuju guvernera zbog katastrofalne monetarne politike

Izvor: B92, 26.Apr.2023

Hrvatska opozicija je uoči rasprave o informaciji o finansijskom stanju, stepenu ostvarenja stabilnosti cena i sprovođenja monetarne politike kritikovala HNB...Uz Hrvatsku narodnu banku (HNB) "na tapetu" se našao i guverner Boris Vujčić...Ružica Vukovac (Klub za pravednu Hrvatsku) kazala je da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.