U Evropi haos zbog cena: Građani kreću u masovni bojkot

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 12:57

U Evropi haos zbog cena: Građani kreću u masovni bojkot

Italijanima je prekipelo.

Nakon što su cene testenine, najpopularnije namirnice u italijanskoj kuhinji vrtoglavo skočile dvostruko više od stope inflacije, jedno udruženje potrošača pozvalo je na štrajk u trajanju od nedelju dana počevši od 22. juna nakon što je vlada u Rimu prošlog meseca održala krizni sastanak i odlučila da neće intervenisati sa cenama, piše AP, prenosi Jutarnji list.

"Štrajkom želimo da vidimo hoće li cene biti srušene ako niko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne bude kupovao testeninu. Cena testenine uopšte nije srazmerna sa troškovima proizvodnje", izjavio je Furio Truci, šef udruženja Assoutenti.

Cene prehrambenih proizvoda oštrije su rasle u Evropi nego u drugim ekonomskim silama, od SAD-a do Japana, a podstaknute su višim troškovima energije i rada kao i zbog rata u Ukrajini.

Cene su visoke uprkos padu troškova proizvodnje s rekordnih nivoa, uključujući pšenicu čije se brašno koristi za izradu testenine.

Prodavnice i dobavljači su optuženi za "inflaciju pohlepe", ali ekonomisti tvrde da su maloprodajni profiti stabilni i da problem leži u većim troškovima proizvodnje hrane.

Neke su vlade, pod pritiskom, ograničile cene osnovnih namirnica ili sklopile sporazume s prodavnicama mešovite robe kako bi smanjile troškove - mera koja je popularna u javnosti, ali zapravo može da pogorša cene hrane.

Kupci poput Noée Borey, 26-godišnjakinje koja kupuje namirnice u supermarketu u Parizu, kažu da bi prihvatili ograničavanje cena nekih namirnica kako bi se pomoglo radnicima i studentima s niskim primanjima.

Ona je odlučila da kupuje manje mesa i odlazi u radnje s povoljnijim cenama.

"Neizbežna je činjenica da su svi proizvodi koje kupujem poskupeli 20%, bilo da se radi o margarinu ili bobičastom voću. Više ne kupujem trešnje jer koštaju 15 evra po kilogramu", rekla je.

Francuska vlada postigla je tromesečni sporazum s trgovačkim lancima kako bi oni snizili cene stotina osnovnih namirnica i druge hrane, a očekuje se da će taj dogovor biti produžen do leta.

Britanija, u kojoj je inflacija dosegla najviši nivo u 45 godina, razmišlja o sličnom potezu.

Države poput Hrvatske i Mađarske, koja ima najveću inflaciju cena hrane u EU, ograničile su cene nekih proizvoda poput jestivog ulja, nekih komada svinjskog mesa, pšeničnog brašna i mleka.

Italijanska vlada tvrdi da će pojačati praćenje cena bližom saradnjom s 20 regija u zemlji, ali da neće nametati nikakva ograničenja.

Španija je izbegla kontrolu cena, ali je ukinula sav porez na dodanu vrednost na osnovne proizvode i prepolovila porez na jestivo ulje i testeninu na 5%.

Mere stižu jer banke hrane beleže sve veću potražnju u nekim zemljama.

"Situacija se pogoršava", ocenila je Helen Barnard iz Trussell Trusta, dobrotvorne organizacije koja upravlja s više od polovine banaka hrane u Velikoj Britaniji.

Cene hrane i bezalkoholnih pića zapravo su snižene u Evropi, sa 17,5% u Evrozoni koju čini 20 zemalja u martu na još uvek bolnih 15% u aprilu.

I to u trenutku kada su cene energenata, ključne za uzgoj i prevoz svega što jedemo, prošle godine pale nakon rekordnih brojki.

Međutim, ekonomisti kažu da će proći još puno meseci pre nego što se cene u prodavnicama stabiliziraju.

Poređenja radi, cene hrane u SAD-u porasle su 7,7% u aprilu u odnosu na godinu ranije, 8,2% u Japanu i 9,1% u Kanadi. U Velikoj Britaniji ogromnih 19%.

Očekuje se da će Evropska centralna banka ponovno povećati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, dok se očekuje da američka centralna banka to neće učiniti.

"U Evropi je ograničavanje cena zapravo okretanje biračima, koji svaki put na kasi dobiju podsetnik na inflaciju", izjavio je Nil Širing, glavni ekonomista za Capital Economics.

Rekao je da bi takve promene trebale da budu rezervisane za vanredne situacije, poput rata.

Kontrola cena zapravo može da pogorša inflaciju cena hrane povećanjem potražnje kupaca, ali će obeshrabriti novu ponudu, rekao je.

"Trenutni rast cena ne opravdava takvu intervenciju", rekao je.

Dok testenina i dalje ostaje jedna od najpristupačnijih namirnica u svakoj potrošačkoj korpi, Italijani su skokom cena jako pogođeni jer su podivljale cene mnogih namirnica, od šećera do pirinča, preko maslinovog ulja i krompira.

Četvoročlana italijanska porodica potroši u proseku 915 evra više na godišnjem nivou na namirnice, što je povećanje od gotovo 12 posto. Jedna trećina Italijana odlučila je da kupuje manje, a gotovo polovina kupuje u jeftinijim radnjama.

Ali ni popusti nisu što su nekad bili, a najteže je penzionerima.

"Prije ste mogli da dobijete dva paketa testenine za 1 evro. Sada s dva evra, dobijate tri paketa", rekao je Karlo Kompelini, penzioner koji je kupovao u centru Rima.

Zbog inflacije su neke stvari mnogima postale nedostižne, pri čemu je stvoren novi jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju.

Nakon nedavnog otvaranja Sacher Cafea u Trstu izjava gradonačelnika doživela je brojne kritike.

Na pitanje o pritužbama da je komad čuvene bečke čokoladne torte preskup (10 evra) prvi čovek Trsta Roberto Dipjaca je odgovorio:

"Ako imate novaca, idite! Ako nemate, gledajte", rekao je podsetivši na primedbe kakve se pripisuju omraženoj Mariji Antoaneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.