U ArcelorMittalu Zenica najavljen protest

Izvor: Capital.ba, 19.Sep.2023, 15:02

U ArcelorMittalu Zenica najavljen protest

ZENICA – Nakon što uprava ArcelorMittal Zenica nije prihvatila zahtjev Sindikata za zaključenje novog kolektivnog ugovora i povećanje plata i naknada u uslovima nikad većih troškova života, iz Sindikata zeničke kompanije najavljuju proteste. Foto: ArcelorMittal Kako su istakli ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je zaključenje novog kolektivnog ugovora i poboljšanje materijalnog položaja radnika. Proteste su najavili u petak ispred zgrade direkcije ArcelorMittala Zenica sa početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << u 15:10 sati. “Pojedinačni kolektivni ugovor istekao je 31. maja 2023. godine i dogovor sa kompanijom je bio da održimo sedam sastanaka kako bismo pronašli najbolje moguće rješenje. Međutim, na posljednjem sastanku 15. septembra nismo dobili gotovo nikakvu ponudu. Od nas se tražilo da potpišemo isti kolektivni ugovor, bez povećanja, na godinu dana. To, naravno, nismo privhatili, i nećemo odustati od naših zahtjeva”, kazao je predsjednik Sindikata AMZ-a Rašid Fetić. Precizirao je da su zahtjevi radnika povećanje satnice, povećanje koeficijenta, naknade za topli obrok, regresa,  poboljšanje uslova rada i drugo. “Kompanija nema razumijevanja, tvrdi da smo  u minusu oko 140 miliona KM, što smatramo da nije istina. Samo u 2021. i 2022. godini ostvareno je više od dvije milijarde KM prihoda, a čista dobit je bila 222 miliona KM. Pitamo se gdje su te pare nestale”, kazao je Fetić. Dodao je da se proizvodnja  odvija i da se svakodnevno otprema 100-150 kamiona gotove robe. – Menaždment ima svoj “priču”, kazao je Fetić,  i dodao da  im je na jednom sastanku rečeno da bi do kraja godine mogla biti upitna isplata jedne plate. U toku je anketiranje radnika, koje će trajati do protesta u petak, a sljedeće sedmice je Skupština koja će odlučiti o pokretanju generalnog štrajka, rekao je Fetić. Indikator.ba Чланак U ArcelorMittalu Zenica najavljen protest се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Radnici u pravosuđu Srpske najavili šrtrajk upozorenja

Izvor: Capital.ba, 19.Sep.2023

BANJALUKA – Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović najavio je štrajk upozorenja zato što, kako je rekao, nije ispoštovan dogovor potpisan sa Vladom od prošle godine za povećanje plata u ovoj godini. Foto: Srna Petrović je na konferenciji za novinare, u pauzi sjednice...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.