Izvor: B92, 11.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba zbog privatizacije Župe

Beograd -- Kupac Hemijske industrije Župa iz Kruševca, beogradska firma Vektra M, tužila je Agenciju za privatizaciju.

Tužba je podneta zbog jednostranog raskida kupoprodajnog ugovora, potvrdio je pravni zastupnik Vektre M Nemanja Jolović i dodao da vlasnik Violeta Josifova do donošenja pravosnažne presude po toj tužbi ima zakonska prava da raspolaže imovinom Župe. "U sudskom postupku će biti dokazano da je vlasnica Župe fizički bila onemogućena da uđe u fabriku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa nije mogla da ispuni ugovorene obaveze", naveo je Jolović.

Vektra M je u januaru prošle godine kupila 70 odsto kapitala Župe za 3,8 miliona evra i obavezala se da će u Župu uložiti 6,5 miliona evra kroz investicije i milion kroz socijalni program.

Oko 1.300 radnika Župe u martu je počelo štrajk zbog neisplaćenih zarada, a tri meseca kasnije Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor s Vektrom M jer je kontrolom utvrđeno da kupac nije ispunio svoje obaveze.

Trgovinski sud u Beogradu je na zahtev Vekte M 11. jula doneo privremenu meru kojom je Agenciji zabranjeno da akcije u vlasništvu Vektre M prenese Akcijskom fondu. Viši trgovinski sud je 25. jula potvrdio tu odluku, a radnici Župe su zbog toga najavili nove proteste.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.