Turske vlasti ne žele da se zaručnici sastaju u javnosti i drže za ruke

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Jan.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turske vlasti ne žele da se zaručnici sastaju u javnosti i drže za ruke

ISTANBUL - Zaručnici mogu razgovarati da bi se upoznali, ali moraju izbjegavati držanje za ruke i prije svega očijukanje, preporučila je u ponedjeljak turska uprava za vjerska pitanja.

"Nema zla u tome da se zaručnici sastaju i upoznaju, ali samo ako to nije u javnosti", učeno je odgovorila najviša turska islamska vlast Diyanet na pitanje o uputnosti susreta zaručnika prije razmjene prstenova.

"Ali zaručnici se moraju suzdržati očijukanja, zajedničkog života, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << izoliranja nasamo koje bi moglo izazvati ogovaranja, držanja za ruke i svakog drugog ponašanja koje islam ne odobrava", brzo su dodali dužnosnici u upozorenju koje je objavljeno na njihovoj internet stranici.

Diyanet je osnovan 1924., godinu dana nakon osnivanja Republike Turske na ruševinama Otomanskog carstva. Prema ustavu, Diyanet treba stanovništvo upućivati u vjerska pitanja.

Najveći grad Istambul je usvojio zapadne običaje, ali većina turskog stanovništva, uglavnom sunitski muslimani, jako su konzervativni. Tako su, npr., u središnjoj Anatoliji seksualni odnosi prije braka tabu tema.

Turskog islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana često optužuju da je islamizirao zemlju, a posebice su kritizirane njegove seksističke izjave o ženama.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.