Turk: Kapital je plašljiva ptica, ide gde je rizik manji

Izvor: N1 televizija, 03.Maj.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turk: Kapital je plašljiva ptica, ide gde je rizik manji

Kompanija VIP posluje u Srbiji već 11 godina, ima tržišno učešće od 22,8 odsto i zapošljava hiljadu mladih stručnjaka. O novoj strategiji kompanije, promenama na tržištu telekomunikacija, o tome zašto nema odluke o ukidanju rominga zemljama regiona, za Infobiz je govorio Dejan Turk, direktor VIP-a.

Odluka Telenora da se povuče posle 12 godina, zatim odluka o povlačenju Societe Generale banke, na šta to asocira?

"Kapital je plašljiva ptica, ide tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << obično gde je rizik za investiranje manji. Kada je u pitanju Telenor, vlasnici su se verovatno dogovorili da idu tamo gde mogu da dobiju više za taj kapital. Mi u Vipu to vidimo pozitivno, kada ode konkurencija".

Vip ima 22,8 odsto tržišnog učešća i već pet godina je isto. Zbog čega je to tako?

"U prošlog godini Vip je porastao za skoro 10 odsto. A i ova godina ima dobru tendenciju, bolji su nam prihodi za 12 odsto u ovoj godini. Nakon 10 godina napravili smo neke promene koje su dobre za korisnike i zbog toga rastemo. U prošlog godini povećali smo broj korisnika za oko 100 hiljada, u ovoj godini za skoro 20 hiljada. Tu su neke naše tarife i 4G mreža u koju smo baš investirali".

Imali ste običaj da proveravate brzinu mreže i da upoređujete Telenor, MTS i Vip i da te video snimke objavljujete na Jutjub kanalu. Da li vam je konkurencija zamerila na tome?

"Kada smo počeli dizati 4G mrežu, ja sam zbog nas želeo da znam kakvi smo u poređenju sa drugima, pa sam zakačio prvi snimak i video da je popularno. Sve te snimke pratili su naši tehničari i tamo gde nismo imali dobar signal, odmah smo reagovali i pokušali da popravimo".

Da li je ovo trenutak kada biste mogli da očekujete da se poveća vaše tržišno učešće?

"Mi ćemo se sigurno fokusirati na naše proizvode i korisnike i pokušati da iskoristimo taj period tranzicije Telenora".

Mislite li da je Telenor napravio grešku što se povukao?

"Nakon par godina će shvatiti da li je greška, to jeste njihova strateška odluka i mislim da je korisnik taj koji odlučuje kakav će biti taj novi Telenor".

Zašto je izostala odluka o ukidanju rominga u zemljama regiona?

"To je odluka o kojoj se još uvek vodi debata. Napominjem da je u EU debata trajala 10 godina. Ta debata će se nastaviti i roming troškovi nastaviće da padaju. Tu je i interes politike i interes privrede, veliki prihodi koji se gube. Mislim da moraju postojati balansi koji su dobri i za privredu i za korisnike".

Pogledajte kompletan intervju:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.