Turistički vodiči kažu da im je svaka pomoć dobrodošla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2021, 18:29

Turistički vodiči kažu da im je svaka pomoć dobrodošla

Novim paketom predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara po radniku.

Do sada je država davala pomoć raznim sektorima, slobodnim umetnicima, preduzetnicima, ali konkretno turistički vodiči, nisu dobili ništa, kažu u Udruženju turističkih vodiča Novog Sada i dodaju da im je svaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoć dobrodošla. Međutim, novim paketom pomoći države i oni su uključeni.

"Ja koliko znam, i moje kolege turistički vodiči, apsolutno nismo radili, sad zamislite vi ljude kojima je to jedini posao, od čega oni žive", kaže Jelena Bukurov, Udruženje turističkih vodiča Novog Sada.

Celokupna turistička privreda pogođena je pandemijom potvrđuju i u Turističkoj organizaciji Vojvodine. Prošlogodišnja pomoć tom sektoru bila je važna, a novim paketom države, pomoći će se, da se ta grana održi.

"Tako da mislim da je ova pomoć države izuzetno značajna,da će im pomoći, možda, ne sada trenutno koliko oni očekuju, ali mislim da će pomoći pre svega mislim na sistem vaučera, na novi paket pomoći koji se sprema", kaže Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine.

U Vojvodini, Sekretarijat za privredu i turizam uskoro raspisuje nekoliko konkursa za unapređenje turističke ponude, ali i za rekonstrukciju i izgradnju novih turističkih kapaciteta. Pravo na konkursu imaju mikro i mala preduzeća i preduzetnici koji su registrovani za ugostiteljsku delatnost.

"Isto tako se sredstva dodeljuju i neprofitnim organizacijama i udruženjima građana, za isto pospešivanje kulturnog, verskog i ostalih vrsta turizama kako bi se u tom sektoru unapredio turizam u Vojvodini", kaže Milan Jarić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Raspisivanje tih konkursa očekuje se početkom marta za koje je iz budžeta Sekretarijata izdvojeno 150 miliona dinara. A subjekti celokupne turističke privrede se pored pomoći države i Pokrajine, uzdaju delom i u bolju sezonu, posebno oni koji očekuju saradnju sa stranim turistima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.