Turističke agencije duguju građanima više od 20 miliona evra

Izvor: B92, 13.Jan.2022, 09:05

Turističke agencije duguju građanima više od 20 miliona evra

Građani koji nisu iskoristili vaučere za nerealizovana putovanja uplaćena još na početku pandemije, sve više se javljaju agencijama i traže povraćaj novca.

Iako je u novembru odlukom Vlade Srbije uredba o zamenskim vaučerima produžena na još godinu dana, mnogi putnici očigledno nisu bili informisani o tome.

Kako za Politiku kaže Aleksandar Seničić, direktor "Jute", ima više poziva od početka ove godine i reč je o onima koji nisu znali da je obaveza agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da im vrati novac odložena do januara sledeće godine.

"Uredba je produžena još u novembru zbog celokupne situacije u turističkom sektoru i činjenice da agencije nisu u mogućnosti da vrate novac putnicima. Pandemija, kao i kriza koju je donela u naš sektor, imala je za posledicu masovna otkazivanja turističkih putovanja koja su delimično ili u celosti bila uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine. Kako se okolnosti nisu i dalje znatno promenile u interesu i putnika i turističke privrede, kao i opstanka agencija bilo je da se ova uredba odloži", objašnjava Seničić.

Poslednjom izmenom uredbe o zamenskim putovanjima, predviđeno je da putnik može da iskoristi zamenski vaučer najkasnije do 31. decembra ove godine. Ukoliko se i posle tog roka odluči za povraćaj novca agencije će biti dužne da iznos refundiraju najkasnije do 1. februara sledeće godine.

Prema poslednjim podacima, turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 miliona evra za nerealizovana putovanja, a taj novac očekuje oko 65.000 putnika. Smatra se da je taj iznos još i veći jer nisu uračunata đačka putovanja i ekskurzije. Dug bi, kako se pretpostavlja, uz đačke ekskurzije, mogao da dostigne i 26 miliona evra.

Ipak, treba podsetiti da je na turističkom tržištu bilo mnogo problema i potresa. Osim što je znatan broj agencija prestao da radi, dogodio se i bankrot jednog velikog turoperatera, agencije „Muzeidis” koja je pokrivala veliki broj aranžmana u Grčkoj. Sa druge strane bilo je problema i sa agencijama koje su imale dugovanja prema putnicima koji su uplatili aranžmane u Italiji u koju uopšte nije moglo ni da se putuje. Prosečne cene aranžmana iznosile su oko 200 evra, u velikom broju slučajeva nisu uplaćeni u celosti, dok su skuplja putovanja bila rezervisana u Španiji i Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta ako neko ne želi zamenski vaučer?; Seničić: "Nismo ni mi zadovoljni rešenjem" VIDEO

Izvor: B92, 13.Jan.2022

Više od 20 miliona evra građani Srbije ovih dana pokušavaju da dobiju od turističkih agencija. 

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.