Tugu utapaju u ALKOHOLU: Stanovnici OVE DRŽAVE piju više nego Rusi

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2017, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tugu utapaju u ALKOHOLU: Stanovnici OVE DRŽAVE piju više nego Rusi

Podaci Svetske zdravstvene organizacije

S godišnjom konzumacijom od 18,2 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, Litvanci su nadmašili čak i Ruse i Beloruse, pokazali su podaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Za to je uglavnom kriv litvanski pesimizam. Život ovde nije toliko loš, ali takav nam je karakter, tugu utapamo u alkoholu -  rekao je jedan psiholog.

Vlada, opterećena visokom društvenom cenom alkoholizma, pokušava tome da stane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića i visokim porezima i trošarinama.

Borba protiv alkoholizma jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine na opšte iznenađenje svih dovelo na vlast.

Još 1998. vlada je usvojila strategiju kojom je nameravala da smanji konzumaciju alkohola za 25 odsto, ali je konzumacija u stvarnosti do danas porasla za 130 odsto.

Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina. Da li će ta mera uroditi plodom, ostaje da se vidi.

U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe umrle od opijanja, većinom muškarci, a pijani vozači su ubili 76 ljudi na ulici. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2.8 miliona stanovnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.