Tuđe slađe: I Kina traži naftu i gas u tuđim teritorijalnim vodama

Izvor: B92, 21.Jul.2019, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuđe slađe: I Kina traži naftu i gas u tuđim teritorijalnim vodama

Hanoj -- SAD su zabrinute zbog navoda o mešanju Kine u aktivnosti u vezi sa istraživanjem nafte i gasa u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Vijetnam optužuje Peking za kršenje njegovog suvereniteta.

Portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus rekla je u saopštenju da te "ponovljene provokativne akcije Kine" prema drugim zemljama prete regionalnoj energetskoj bezbednosti i podrivaju slobodno i otvoreno indo-pacifičko energetsko tržište.

Ona je pozvala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kinu da prekine sa ponašanjem zastrašivanja i uzdrži se od učešća u provokativnim i destabilišućim aktivnostima, prenosi AP.

Vijetnam je u petak zatražio od Kine da ukloni istraživački brod iz vijetnamske ekonoske zone gde je Hanoj dogovorio sa ruskim Rosnjeftom razvoj gasnih polja.

Vijetnam je stupio u kontakt sa Kinom više puta preko različitih kanala, uputio diplomatske protestne note i od Kine zatražio da obustavi "svoje nezakonite aktivnosti i povuče brodove iz vijetnamskih voda", saopštilo je vijetnamsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kinesko ministarstvo prethodno je zatražilo od Hanoja da poštuje suverena prava i jurisdikciju Kine i da "ne preduzima korake koji bi mogli da iskomplikuju stvar".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.