Tržište personalnih računara palo 6,2 odsto

Izvor: B92, 15.Jan.2017, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržište personalnih računara palo 6,2 odsto

Njujork -- Prodaja personalnih računara u svetu nastavila je pad u 2016, čevtrtu godinu uzastopno, i to za 6,2 odsto na 269,7 miliona jedinica.

Samo u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, kako prenosi Ekonomik tajms, globalne isporuke personalnih računara splasnule su na 72,6 miliona komada, što je za 3,7 procenata manje nego u istom tromesečju 2015, pokazuju preliminarni podaci IT konsultantske kompanije Gartner.

"Stagnacija na tržištu se nastavila u četvrtom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tromesečju 2016. godine, pošto su praznične prodaje generalno slabe, što se duguje promeni navika kod kupovine PC-a", navela je glavna analitičarka Gartnera Mikako Kitagava u saopštenju.

Prema njenim rečima, opšte tržište personalnih računara stagnira, pošto tehnološka unapređenja nisu dovoljna da pokrenu njegov stvarni rast.

Uprkos povecanoj prodaji inovativnih uređaja, poput hibridnih mobilnih računara s odvojivim "tablet" ekranima, ta tražnja nije mogla da nadoknadi pad prodaje tradicionalnih modela, objašnjavaju u Gartneru.

Drugi faktor je bilo je odlaganje zamene starih PC-ja ili laptopova novima modelima, budući da se ređe koriste, jer se po internetu surfuje preko pametnih telefona, navela je Kitagava. I pored stagnacije tržišta, ona potencijal za personalne računare vidi u poslovanju i igricama, mada kaže da to neće biti dovoljno da zaustavi pad tržišta, bar ne u narednoj godini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tržište personalnih računara palo lani 6,2 odsto

Izvor: Kamatica.com, 16.Jan.2017, 01:02

Prodaja personalnih računara u svetu nastavila je pad u 2016, čevtrtu godinu uzastopno, i to za 6,2 odsto na 269,7 miliona jedinica, prema preliminarnim podacima IT konsultantske kompanije Gartner. ..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.